NIEUWE DIRECTEUR-BESTUURDER VOOR HET SPOORWEGMUSEUM

17 NOV 2023 14:21 | Het Spoorwegmuseum

De Raad van Toezicht van het Spoorwegmuseum is verheugd om bekend te maken dat Leontien Lems wordt benoemd  tot  directeur-bestuurder van het museum. Met ingang van 15 januari 2024 volgt ze Nicole Kuppens op die per 1 januari 2024 afscheid neemt.

Leontien Lems werkt al geruime tijd in de culturele en museale sector. Momenteel is ze verbonden aan de Stadsschouwburg Utrecht waar ze als MT-lid verantwoordelijk is voor de Marketing, Communicatie en Verkoop. Eerder heeft ze verschillende functies bekleed bij zowel historische- als wetenschapsmusea, waaronder die van sectormanager Presentatie en Educatie bij het Nederlands Openlucht Museum. In haar loopbaan was ze onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van educatief, tentoonstellings- en programmeringsbeleid. Leontien brengt een groot museaal en Utrechts netwerk met zich mee.

Leontien: “Het Spoorwegmuseum is voor mij één van de meest toegankelijke musea van Nederland. Een bijzondere historische plek die al jaren kan rekenen op een grote groep enthousiaste bezoekers van alle leeftijden. En een plek waar een gezond evenwicht gezocht wordt tussen de museale en commerciële bezoekerservaring. Het is een eer om met medewerkers, vrijwilligers en partners de koffer vol verhalen verder uit te pakken en samen te bouwen aan een mooie toekomst.”

De Raad van Toezicht is verheugd dat in Leontien de gezochte opvolger is gevonden van huidig directeur Nicole Kuppens. Nicole heeft afgelopen zomer aangegeven dat ze, na bijna zeven jaar directeurschap, per 2024 het Spoorwegmuseum zal verlaten. Onder haar leiding is het museum de afgelopen periode met veel succes verder ontwikkeld en door de moeilijke coronajaren geloodst. Ze heeft een brede programmering neergezet, exposities vernieuwd en het grootschalige collectieregistratie- en digitaliseringsprogramma De Registratie Fabriek gerealiseerd.

Nicole: Het Spoorwegmuseum is een fantastisch museum en dat is te danken aan de betrokkenheid van het team van collega’s en vrijwilligers, onze partners en bezoekers.”

De Raad van Toezicht kijkt met veel waardering terug op de inzet van Nicole en wenst haar veel succes met de volgende stap in haar carrière.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur