Nieuw evenement ‘Spoorweg Spelen’ in het Spoorwegmuseum

12 APR 2022 08:45 | Het Spoorwegmuseum

In de meivakantie, van 30 april t/m 8 mei, presenteert het Spoorwegmuseum met de ‘Spoorweg Spelen’ een geheel nieuw familie-evenement. Door het hele museum zijn  spellen te vinden met een link naar een beroep bij de spoorwegen. Neem het op tegen de tijd, het spel of je eigen familie en ontdek waar jouw talent ligt. De ‘Spoorweg Spelen’ zijn niet alleen leuk om te doen, ze leren je ook iets over werken bij het spoor in heden en verleden.

Het evenement

Waar ligt jouw talent en welk beroep past het beste bij jou? Ben je net zo sterk als de stoker, zo snel als de kruier en zo slim als de rangeerder? Bij ieder spel staat een ander beroep centraal. Sommige beroepen bestaan nog steeds, zoals een machinist of ontwerper, andere bestaan al lang niet meer zoals de kruier of schaalknecht. Ontdek al spelende wat voor beroepen er waren bij de spoorwegen en welke werkzaamheden het best bij jou passen.

De spellen

De Rangeerder zorgt er samen met de machinist voor dat de locomotief en wagons in de juiste volgorde aan elkaar gekoppeld worden. Kraak de treinenpuzzel en zet alle wagons op het juiste spoor. De schaalknechten weegt en labelt de bagage, in het spel moeten -onder tijdsdruk- de juiste koffers op de weegschaal worden gezet. Kruiers hielpen de reizigers met de bagage, want rijke dames gingen natuurlijk niet zelf met koffers lopen sjouwen. Balanceer een stapel koffers op de steekwagen en voltooi zonder kleerscheuren het parcours. Stokers zorgden ervoor dat de stoomlocomotieven konden rijden, schep in het spel de tender zo snel mogelijk vol met kolen. Machinisten moeten alle seinen en signalen uit hun hoofd kennen, lukt jou dit ook? Treinontwerpers tenslotte proberen steeds betere, snellere, duurzamere en goedkopere treinen te maken. Zet je fantasie aan het werk en ontwerp je eigen toekomsttrein.

Meer binnen de rubriek Uitgaan/feesten/festivals/evenementen