Op dinsdag 4 mei 2021 staan jongeren en ouderen op Nationaal Ereveld Loenen stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Dit aan de hand van getuigenissen, verhalen, muziek en het leggen van bloemen door alle generaties. De jongste deelnemer is 6, de oudste 98. Vanwege de corona-maatregelen wordt de deels vooraf opgenomen herdenking live uitgezonden door Omroep Gelderland.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam spreekt live en staat stil bij vele slachtoffers van de razzia van Rotterdam die op het ereveld begraven liggen, en de vragen die dat oorlogsverleden vandaag de dag oproept. Verzetsstrijder Gerhard Badrian wordt herdacht in de verhalen van Wolfgang Kotek die hem als kind meemaakte en de dochters van de familie die hem in de oorlog een onderduikadres bood. Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn lezen vanuit het Apeldoornsche Bosch voor uit de brieven van leeftijdsgenootje Claartje van Aals, die er als verpleegster voor koos met haar gedeporteerde patiënten mee te gaan. Daniël Cordus, een KNIL militair en dwangarbeider aan de Birma-Siam spoorlijn, vertelt samen met zijn kleinzoon over zijn ervaringen en het verlies van zijn broers. Zes jongeren maken, onder leiding van Theater Na de Dam, aan de hand van gesprekken met nabestaanden een film over mensen die vlak voor de bevrijding nog zijn omgekomen. Izaline Calister zingt Atardi Korsou ta Bonita en Appels op de tafelsprei. Roza Herwig zingt het Wilhelmus.
De herdenking op Nationaal Ereveld Loenen bestaat uit vooraf opgenomen verhalen verteld door nabestaanden en jongeren, en muziek van Izaline Calister en Jeugd strijkorkest het Britten en live beelden van de speech van de burgemeester, de kranslegging, taptoe en minuut stilte. De herdenking wordt tussen 13.30 uur en 14.30 uur uitgezonden door Omroep Gelderland. De herdenking wordt ook gestreamd op de Antillen.
4000 bloemen
Ook dit jaar leggen ongeveer twintig kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar op de dag voor dodenherdenking 4000 gerbera’s op het ereveld, op ieder graf één. Dit initiatief is ontstaan uit een idee van een nabestaande dat op 4 mei niemand vergeten mag worden.
Over Nationaal Ereveld Loenen
Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Onder hen veel jonge mannen die na de razzia van Rotterdam in Duitsland te werk zijn gesteld. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.
Dit is een origineel bericht van Oorlogsgravenstichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.