'Pushbacks van mensen op de vlucht zijn onacceptabel'

22 MEI 2023 16:33 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Ralph Severijns, onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Video bewijst illegale deportaties van asielzoekers die de Griekse regering steevast ontkent

Mensen op de vlucht die bij een Europese grens aankomen, mogen nooit zomaar worden teruggestuurd. Vluchtelingen krijgen hierdoor mogelijk niet de bescherming waar ze recht op hebben. Ze nemen al enorme risico’s om in veiligheid te komen. Zogenoemde pushbacks zijn onacceptabel. De Europese Unie moet juist een veilige plek bieden aan mensen die vluchten.

Het Rode Kruis ondersteunt op vrijwel alle migratieroutes ter wereld met Humanitaire Servicepunten (HSPs). Daar vinden mensen bijvoorbeeld een plek om zich te wassen, uit te rusten en te eten of er is medische en psychosociale zorg. Hulpverleners van het Griekse Rode Kruis hielpen afgelopen weekend nog tientallen mensen bij de rivier Evros, op de grens van Griekenland en Turkije. Ze boden 37 migranten, onder wie twaalf kinderen, eerste hulp nadat ze de rivier overstaken op zoek naar veiligheid. Een levensgevaarlijke, maar noodgedwongen keuze.

Het Rode Kruis wil dat medemenselijkheid het uitgangspunt wordt in het migratiebeleid. Het bieden van levensreddende hulp moet een vanzelfsprekendheid zijn, geen onderwerp van politiek debat. Mensenrechten en het VN Vluchtelingenverdrag zijn daarbij leidend. Daarnaast is het nodig dat er meer wordt geïnvesteerd in veilige, legale manieren om te vluchten, zodat dit soort onmenselijke situaties niet meer hoeven voor te komen.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid