Terwijl het Nederlands Elftal zich opmaakt voor de halve finale van het EK Voetbal in Duitsland, stijgt de spanning in Nederland. Wat als dit de zomer is waarin we opnieuw Europees Kampioen worden? Deze euforie brengt ons terug naar 1988: duizenden fans die de overwinning van Nederland uitbundig vierden op de grachten van Amsterdam. Nu, 36 jaar later, staan we opnieuw op de drempel van een historische prestatie. Maar de vraag is: kan dit de laatste kans zijn om de grachten te vullen met feestvreugde zoals in 1988?
De grachten van Amsterdam zijn nu nog leeg, maar dat zou na de finale van 14-07 zomaar anders kunnen zijn.
Een zee van oranje, feestende supporters en boten die de grachten vullen. Veel fans kunnen de finale van ’88 zich maar al te goed herinneren. De grachten veranderden in een bruisende massa van vreugde en nationaal trots. En met Nederland in de halve finale lijkt dit iconische moment dichterbij te zijn dan ooit.
Een mijlpaal in de Amsterdamse grachten
Voor het eerst in twintig jaar heeft Nederland zich weer geplaatst voor de halve finales van het EK. Waar Dortmund zich klaarmaakt voor zo’n 80.000 bezoekers, begint het in Nederland al te kriebelen. Kunnen we dit jaar weer de grachten op? Hoewel de winst op de loer ligt, kijken ze in Amsterdam ook met een andere pet naar de mogelijke overwinning. Mocht Nederland het EK winnen, dan zou dit namelijk de laatste keer zijn dat we de grachten op gaan met traditionele verbrandingsmotoren. Vanaf 2025 wordt elektrisch varen verplicht in het centrum van Amsterdam, maar ook andere steden zullen niet lang daarna volgen.
Een duurzaam (oranje) keerpunt in de geschiedenis
Volgens Rowan Pijn, eigenaar van elektrisch varen-webshop Bootman, heeft dit alles te maken met het verbeteren van de luchtkwaliteit en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien wil de gemeente geluidshinder door dieselmotorbootjes tegengaan. Een mogelijke EK-winst zou voor booteigenaren met ouderwetse verbrandingsmotoren wel eens het laatste rondje kunnen betekenen in hun vertrouwde motorboot, voordat ze overstappen op een elektrisch alternatief. Dit markeert niet alleen een belangrijke stap in de sportgeschiedenis, maar ook een aanzienlijke vooruitgang in de milieudoelstellingen van de stad. Ofwel: een historische prestatie op vele fronten.
Dat de stad steeds groener wordt, staat dus als een paal boven water. Of de grachten straks ook oranje kleuren? Dat is nu in handen van ons Nederlands elftal.
Dit is een origineel bericht van Bootman
Ga naar alle berichten van deze organisatie.