'Irene Schouten: op zoek naar een nieuwe identiteit buiten de schaatsarena'

21 FEB 2024 14:39 | Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nikki Kolman

Aanleiding:
Drievoudig olympisch kampioen Schouten (31) stopt met schaatsen

Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport. Het beëindigen van haar topsportcarrière markeert niet alleen het einde van een professionele reis, maar ook het begin van een nieuwe levensfase. Voor veel sporters gaat deze overgang gepaard met een zoektocht naar een nieuwe identiteit buiten de sportarena; een proces dat vaak wordt onderschat in de samenleving.

Het afscheid van de topsport kan een mix van emoties oproepen, inclusief depressieve gevoelens en een gevoel van verlies. Er kan een periode van rouw volgen, waarin topsporters afscheid moeten nemen van hun oude leven. De bekende levensstijl na vele jaren topsport valt ineens weg. Sporters moeten zichzelf opnieuw definiëren en ontdekken welke paden ze willen bewandelen buiten hun sportieve prestaties.

Vaak is het voor sporters even wennen aan hun nieuwe dagelijkse routine. Voorheen was alles strak geregeld en lag hun schema al maanden van tevoren vast. Nu moeten ze zelf de regie nemen en ontdekken dat ze niet elke dag op volle kracht kunnen gaan. Het vinden van een balans tussen werk en privé kan soms lastig zijn. Om sporters voor te bereiden op het leven na de topsport, is goede begeleiding gedurende de carrière essentieel. 

Zie ook de aflevering Einde van de topsportcarrière van de Topsport Topics Podcast: https://open.spotify.com/episode/0GkTROQCAhhXlJUn1EZbZf

Meer binnen de rubriek Sport