Landelijk congres in Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid

30 APR 2024 16:54 | Alles is Gezondheid | Missie Mentaal

In de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid organiseert Missie Mentaal op 6 juni 2024 het landelijk congres over Mentale Gezondheid bij Radio Kootwijk (Apeldoorn).

In 2022 is het kabinet gestart om de brede beweging voor een betere mentale gezondheid te stimuleren en met maatschappelijke partners handvatten te bieden voor een mentaal gezond leven.

De Monitor Mentale Gezondheid (RIVM/Trimbos 2023) laat zien dat uitdagingen onverminderd groot blijven. Zo ervaart 13,7% van de bevolking psychische klachten en voelt 15,8% zich beperkt door emotionele problemen.

Het is van belang om met elkaar te blijven praten over mentale problemen en klachten. Bijvoorbeeld bij spanning, stress, angst, depressie, eenzaamheid, somberheid, verdriet en werk- of prestatiedruk.

De insteek van het congres is dan ook: Stap een keer in mijn schoenen. Of in die van de ander. Want als mensen elkaar beter begrijpen maken we mentale gezondheid meer bespreekbaar.

Doel van het congres is om ontmoeting en verbinding te stimuleren op weg naar veerkrachtig Nederland. Met op het programma o.a.:

  • Première van Missie Mentaal dichtbundel van Merel Morre: Zie binnenzijde.
  • Living Library: in gesprek met ervaringsdeskundigen over vooroordelen.
  • Thriple ThreaT: oprichter Okrah Donkor laat zien hoe hij met jongeren werkt.
  • Strijkplank Poëzie: mannen leren praten over hun gevoelens.
  • Spreekuur bij stand-upcomedian Raoul Heertje.
  • Stephanie Goossens over omvormen generationele patronen en tegenslagen.
  • Grondlegger Positieve Gezondheid Machteld Huber gaat in op emoties.

Voor wie

Het congres is bedoeld voor landelijke, regionale en lokale professionals en mensen met ervaringskennis die zich inzetten om de mentale gezondheid in Nederland te verbeteren in praktijk, beleid of kennis.

Meer informatie

Bekijk het volledige programma via de website van Missie Mentaal.

Tijd: 6 juni 2024 van 10.00-16.30 uur.

Locatie: Radio Kootwijk.

Deelname aan het congres is gratis. Er is plek voor maximaal 400 bezoekers.

 

Missie Mentaal Met ondersteuning van VWS zet Alles is Gezondheid zich in om mentale gezondheid in Nederland te verbeteren. Onder de noemer Missie Mentaal gaan het netwerk de beweging verder versterken. Door mensen en organisaties samen te brengen, (praktijk)voorbeelden te delen en activiteiten te organiseren. Week van de Mentale Gezondheid Komende jaren organiseert VWS en partners voortaan in de eerste week van juni de Week van de Mentale Gezondheid. In 2024 is de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid van 3 t/m 8 juni. De week maakt deel uit van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ die in 2022 is gestart.

Meer binnen de rubriek Zorg