'Trieste maar terechte daling op kinderrechten-ranglijst'

26 JUN 2023 10:58 | NVO

Dit is een expertquote van Daniëlle Goedhart-Bax, orthopedagoog, NVO, de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nederland daalt verder op kinderrechten-ranglijst, 'om je te schamen

Dat Nederland fors is gedaald op de internationale kinderrechten-ranglijst is helaas niet verrassend. Al jaren luiden hulpverleners de noodklok. De zorg moet beter georganiseerd worden in Nederland.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg en dit was een startsein voor een toename in wachtlijsten en tekorten in budgetten. Gemeenten ervaren veel stress, er wordt hierdoor ingezet op beter en goedkoper. Echter blijkt dit al jarenlang een utopie.

Potjes die opraken maken dat de meest kwetsbare kinderen buitensporig lang moeten wachten. Daarbij komt dat we specialisten missen op de juiste plekken en de maatschappij steeds complexer wordt. De meest kwetsbare kinderen worden hierdoor rondgepompt in een systeem dat faalt. De ellenlange gesprekken over veranderingen in de jeugdzorg hebben vooralsnog tot geen enkele verandering geleid.

Laat deze ranglijst een realisatiemoment zijn voor politiek Den Haag. Er staan kwetsbare kinderen te wachten op goede hulp. Tijd om met een duidelijke visie door te pakken, er is urgentie is geboden.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid