'Ernstige zorgen over bezuiniging in de gehandicaptenzorg'

26 APR 2024 14:44 | NVO

Orthopedagogen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg uiten hun bezorgdheid over de voorgenomen bezuiniging van bijna 200 miljoen euro in deze sector. Ze wijzen op de zware last die de zorg nu al draagt en het groeiende aantal mensen met een beperking dat niet de juiste zorg ontvangt, waardoor de crisiszorg overbelast raakt.

De Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) heeft in een open brief aan de Tweede Kamer, gedateerd op 26 april 2024, hun bezorgdheid geuit over de voorgenomen maatregelen in de voorhangbrief Wlz-behandeling van minister Helder van VWS. De voorgestelde bezuinigingen zullen naar verwachting leiden tot verdere verschraling van de zorg, hogere werkdruk voor zorgprofessionals en een verminderd werkplezier.

NVO doet een dringend beroep op de Kamerleden om de invoering van de voorgestelde maatregelen te blokkeren en zorgprofessionals de tijd en ruimte te geven om de benodigde zorg te leveren. Als illustratie van het belang van goede zorg delen ze een aangrijpend voorbeeld uit een artikel van het NRC, gepubliceerd in januari 2023 en geschreven door Matthijs Heijstek, orthopedagoog-generalist en onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. Dit voorbeeld vertelt het verhaal van een man die na jarenlang op crisisafdelingen te hebben verbleven, eindelijk de zorg kreeg die hij nodig had, met positieve resultaten tot gevolg.

Met deze oproep hoopt de NVO de aandacht te vestigen op de noodzaak om te investeren in de gehandicaptenzorg en de zorgprofessionals die zich dagelijks inzetten voor mensen met een beperking.

Meer binnen de rubriek Zorg