'Week van de Lentekriebels grote noodzaak in tijd van grensoverschrijdend gedrag'

07 MRT 2024 12:36 | NVO
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rijan Braal

Aanleiding:
Wat vindt NRC | Laat school en ouder elkaar helpen bij seksuele vorming - NRC


Tijdens de Week van de Lentekriebels leren kinderen wat grenzen zijn. Van wie vind jij het fijn om een knuffel te krijgen? En wat kun je dan doen als je toch die knuffel krijgt? Zo worden kinderen bewust van hun eigen grenzen en wat je zelf kunt doen om deze te bewaken.

Deze week sluit aan bij vragen die kinderen in verschillende leeftijdsfasen hebben. Zo kunnen kinderen nooit te jong zijn. Kinderen koppelen de informatie die ze krijgen aan kennis die ze al hebben. Daarom zal het ze ook niet aanzetten tot seksuele handelingen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed zijn voorgelicht minder nieuwsgierig zijn naar seks en daarom ouder zijn als ze beginnen met seks dan niet goed voorgelichte kinderen.

Naast kinderen ‘nee’ leren zeggen, is het tegenovergestelde misschien nog wel belangrijker. Want hoe maak je dan wel contact? Wat zeg je als je iemand aardig vindt of misschien wel meer dan dat? En wat doe je dan als een ander je afwijst?

In de Week van de Lentekriebels leren kinderen over wensen en grenzen door informatie te krijgen en te praten over gevoelens. Op deze manier hoeven mensen niet over elkaars grenzen heen te walsen. De afgelopen jaren zijn er veel kwesties van grensoverschrijdend gedrag naar buiten gekomen. Het belang van preventie is hiermee groter dan ooit. Het is essentieel kinderen te helpen gezonde relaties op te bouwen en hen weerbaar te maken.Meer binnen de rubriek Onderwijs