'Geopolitieke en economische onzekerheid maakt scenarioplanning belangrijker dan ooit'

07 APR 2025 13:20 | Boer & Croon
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Stefan Starke

Aanleiding:
EU wil niet de schuld krijgen van handelsoorlog met VS

De huidige onrust in de wereld en de daarmee samenhangende economische onzekerheid kunnen organisaties veel schade toebrengen. Door hierop te anticiperen in de bedrijfsstrategie kunnen zij zich wapenen tegen de effecten van schokken van buitenaf. Met behulp van een geïntegreerde, toekomstgerichte scenarioplanning versterken organisaties hun veerkracht en blijven zij de onzekerheid een stap voor. 

Handelsoorlog

De realiteit van vandaag laat weinig ruimte voor planning op de automatische piloot. Afgelopen week waarschuwde de Europese Commissie dat zij niet verantwoordelijk wil worden gehouden voor een mogelijke handelsoorlog met de Verenigde Staten nadat Washington nieuwe importheffingen op Europese producten aankondigde. Nederlandse exporteurs houden hun adem in.

Ook lokaal dreigde een klein incident grote economische gevolgen te hebben. Nadat de oever van het Valkenburgse Meer onverwacht wegzakte kwamen een gasleiding en een hoogspanningskabel bloot te liggen. Noodmaatregelen waren nodig om de stroom- en gasvoorziening veilig te stellen. Zulke incidenten kunnen in één klap industriële activiteiten en logistieke operaties in een hele regio stilleggen. 

Milieu-impact

Ook de steeds urgenter wordende duurzaamheidsverplichtingen kunnen bedrijven in de problemen brengen. Vanaf dit jaar moeten bedrijven volgens de Europese CSRD-richtlijn gedetailleerd rapporteren over hun milieu-impact. Met een integrale blik op de toeleveringsketen wordt duidelijk waar de grootste impact zit en kunnen bedrijven makkelijker voldoen aan deze rapportageverplichtingen. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts een derde van de Nederlandse bedrijven hierop is voorbereid. Wat op het oog een eenvoudige rapportageverplichting lijkt, blijkt grote impact te hebben op de bedrijfsvoering.

Om met deze realiteit om te gaan moeten bedrijven hun manier van plannen fundamenteel herzien. Vertrouwen op historische data en stabiele omstandigheden is niet langer voldoende in een wereld waarin onzekerheid de norm is. Er is een toekomstgerichte aanpak nodig die flexibiliteit, samenwerking en strategisch inzicht combineert. 

Scenarioplanning

Scenarioplanning biedt daarbij houvast. Door actief meerdere toekomstscenario’s te verkennen – van geopolitieke spanningen tot veranderende ESG-regels of schommelende marktvraag – kunnen bedrijven zich beter voorbereiden op wat komen gaat.

Belangrijk hierbij is het bundelen van centrale sturing en lokale inzichten, zodat organisaties sneller en consistenter kunnen inspelen op verstoringen. Hiervoor kunnen bedrijven het beste een specialist aanstellen die zich richt op strategische risico’s en kansen met een horizon van een jaar of langer. Zo ontstaat een brug tussen dagelijkse operatie en toekomstbestendige keuzes.

Scenarioplanning vergroot niet alleen de wendbaarheid, maar versterkt ook het vertrouwen in beslissingen – juist wanneer snelheid en richting het verschil maken. 

Meer binnen de rubriek Economie en geld