Studente TU Delft brengt inclusief studiemateriaal naar hoger plan met ECIO Frank Award

30 JUN 2022 15:01 | ECIO

“Het onderwijs moet inclusiever en inclusieve templates dragen hieraan bij”, aldus Marissa van der Tol. Zij won vandaag met haar top-idee de ECIO Frank Award 2021-2022. Met de geldprijs van €1.000,- gaat ze aan de slag met het realiseren van toegankelijke templates, voor docenten en studenten met een ondersteuningsvraag, die tevens buiten de universiteit bruikbaar zijn.

“Ik vind het prachtig om te zien hoe dit idee vanuit een van onze studenten zelf komt. Bijzonder aan het idee van Marissa is dat het relatief eenvoudig te realiseren en goed te implementeren is. Daarnaast zou ik het ook stimuleren om de gerealiseerde formats landelijk te verspreiden. Omdat dit idee zo veel impact kan maken voor alle studenten die een extra ondersteuningsvraag hebben, verdubbelt het CvB graag het gewonnen bedrag. Zo willen we bijdragen aan het realiseren en verspreiden ervan” - Rob Mudde, Vice-President Education CvB TU Delft

‘Een inclusieve samenleving creëer je samen’

Studerend met verschillende functiebeperkingen weet Van der Tol als geen ander hoe inclusief onderwijs bepalend is om je diploma te kunnen behalen. Als lid van de onderwijs- en beleidscommissie van het studentenplatform Student Onbeperkt van TU Delft zette ze zich in voor hybride onderwijs. Zodat studenten zowel hun lessen fysiek als online kunnen volgen. De eerste pilots op TU Delft zijn inmiddels gestart. Ook is van der Tol (politiek) actief op lokaal en landelijk niveau om de samenleving inclusiever te maken. Haar drijfveer: mensen met een aandoening mogen niet beperkt worden in de maatschappij.

“Door open te zijn over mijn beperkingen en door wat ik bereik in de politiek inspireer ik anderen met en zonder beperking om mee te werken aan een inclusieve samenleving voor ons allemaal” – Van der Tol

Studenten met een ondersteuningsvraag verdienen een podium

Studenten met een ondersteuningsvraag leveren iedere dag een topprestatie. Met een top-idee voor inclusiever onderwijs op hun hogeschool of universiteit kunnen zij jaarlijks meedingen naar de ECIO Frank Award en bijbehorende geldprijs. Hiermee krijgen ze het podium dat ze verdienen.

ECIO Frank Award voor inclusiever onderwijs

De winnaars zijn geselecteerd uit de vier genomineerden die in de finale met een videoboodschap hun initiatief presenteerden. Afgelopen week is tevens de ECIO Frank Award voor de categorie hbo uitgereikt. De jury bestond uit: Daan de Kort (Tweede Kamerlid), Jacobine Geel (voorzitter College voor de Rechten van de Mens) en Beau Geraeds (winnaar van de ECIO Frank Award 2020).

“Als jury vonden we het idee van Marissa zo goed omdat het direct impact heeft op de inclusiviteit van het onderwijs. Daarnaast kan dit idee ook landelijk impact maken, wanneer de formats voor docenten verspreid worden. Als jury zijn we blij om te zien hoe breed Marissa zich inzet voor een inclusieve samenleving, ook met haar werkzaamheden buiten de TU Delft” – Beau Geraeds, jurylid en winnaar ECIO Frank Award 2020

ECIO Frank Awardverkiezing

De ECIO Frank Awardverkiezing is een van de initiatieven waarbij de inbreng van de studenten centraal staat. Ervaringsdeskundigen betrekken is een belangrijk onderdeel van inclusief onderwijs. Onderwijsinstellingen die inclusief onderwijs willen versterken ondertekenen hiervoor de intentieverklaring VN-verdrag. Zij worden vervolgens gefaciliteerd bij het verder vormgeven van een inclusieve onderwijsaanpak.

Meer binnen de rubriek Onderwijs