Letselschadebureaus steeds drukker met corona-zaken

13 JUL 2021 11:03 | Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Naarmate de pandemie vordert, pikken veel mensen het niet meer dat ze met corona besmet zijn geraakt door het toedoen of juist de laksheid van anderen. Duizenden gevallen staan al als ‘beroepsziekte’ geregistreerd, en letselschadebureaus behandelen steeds meer zaken van Covid-19-patiënten die hun werkgever aansprakelijk stellen voor hun ziekte en de consequenties daarvan.

Vorig jaar alleen al maakten bedrijfsartsen bijna 2000 keer melding van Covid-19 als beroepsziekte, opgelopen tijdens het werk. Dat blijkt uit de net bekend gemaakte Kerncijfers Beroepsziekten van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De meeste meldingen kwamen uit de gezondheidszorg, maar ook kwamen er veel signalen uit het onderwijs, de industrie, overheid en openbaar bestuur, en de groot- en detailhandel. In heel veel gevallen was er sprake van onbeschermd contact met besmette personen. Steeds vaker schakelen slachtoffers nu ook een letselschadebureau in.

“We krijgen heel veel mensen aan de lijn, soms echt wanhopig, die nog ziek zijn of al maanden aan het revalideren, en die hun werkgever aansprakelijk willen stellen voor hun ziekte, omdat die bijvoorbeeld niets aan preventie heeft gedaan.” Directeur Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G in Amsterdam kent de corona-zaken van zijn juristen op zijn duimpje, en weet dat er steeds meer bijkomen. “Lastige zaken vaak, maar we proberen wel uit te zoeken of er inderdaad een ander aansprakelijk kan zijn. Veel situaties zijn heel schrijnend, en wat ons betreft ligt de verantwoordelijkheid in sommige gevallen heel duidelijk bij de werkgever.”

  • Een docente op een middelbare school raakte besmet, doordat zij verplicht werd te werken in een lokaal met dertig leerlingen, waar geen enkel raam open kon en er ook niet geventileerd kon worden, en waar evenmin voldoende afstand kon worden gehouden. Achteraf bleek dat er minstens vier besmette leerlingen in de klas moeten hebben gezeten.
  • Een medewerker van een kliniek werd opgedragen te werken met positief geteste jongeren, met enkel een mondkapje ter bescherming. Hij werd zelf zwaar ziek.
  • Ook een door zijn docent besmette student trok bij JBL&G aan de bel: de docent was al een week aan het hoesten geweest, maar wuifde dat zelf telkens weg. Na die week waren meerdere leerlingen besmet, en testte de hoestende docent inderdaad positief op corona.

De zaken zijn allemaal nog te vers voor een afwikkeling, maar wat JBL&G betreft zitten de eerste schadevergoedingen er wel aan te komen. Het gaat dan veelal om extra kosten die vanwege de ziekte gemaakt worden of compensatie voor verlies aan inkomen, maar bijvoorbeeld ook voor studievertraging, hulp in de huishouding en verpest levensgeluk door toedoen van een ander. Lieben: “Het zal in veel gevallen best moeilijk zijn om te bewijzen waardoor je besmet bent geraakt, en dat dat de werkgever valt te verwijten. In de drie genoemde gevallen lijkt het ons echter heel aannemelijk, en aannemelijkheid is bij beroepsziekten juridisch al voldoende. Wie als bouwvakker bijvoorbeeld dag in dag uit met twintig man bovenop elkaars lip in een bouwkeet moet schaften en daar besmet raakt, maakt zeker ook een kans. Het blijft elke keer weer puzzelen en maatwerk.” 

Overname van (delen van) dit persbericht is uitdrukkelijk alleen toegestaan als de naam van ons bureau daarbij genoemd wordt: letselschadebureau JBL&G. Bij relevante online media wordt een link zeer op prijs gesteld: https://www.juridischbureauletselschade.nl

Meer binnen deze rubriek