Veder Methode: theater als contactmethode in psychogeriatrische zorg

18 OKT 2017 15:05 | Stichting Vilans

Utrecht, oktober 2017 – De Veder Methode is door de erkenningscommissie ouderenzorg erkend als ‘goed onderbouwde interventie’. De commissie is overtuigd van de meerwaarde van deze contactmethode voor ouderen met dementie. In de activiteiten wordt contact bewerkstelligd tussen mensen met dementie en hun omgeving en daarmee een tijdelijke onderbreking van eventueel apathisch en sociaal geïsoleerd gedrag.

Huiskamervoorstellingen volgens de Veder Methode zijn ontwikkeld door Theater Veder voor mensen in een licht tot verder gevorderd stadium van dementie, woonachtig op een psychogeriatrische afdeling in een zorginstelling. Tijdens de huiskamervoorstelling wordt wederkerig contact gemaakt op een manier die is afgestemd op zowel de cognitieve en emotionele status van de bewoners als op hun behoefte, beleving en herinneringen. Hierbij worden theatrale prikkels aangeboden zoals rolfiguren, verhalen, liederen, gedichten en attributen.

Sociaal contact belangrijk

Voor mensen met dementie is het belangrijk om sociaal betrokken te blijven. Zij geven aan dat sociaal contact voor hen een van de belangrijkste behoeften is. Met de voortschrijding van dementie neemt echter het vermogen om zelfstandig sociaal contact te leggen af. Apathie en sociaal isolement komen veel voor bij bewoners van psychogeriatrische zorgafdelingen en hebben een negatieve invloed op het welbevinden en de kwaliteit van leven.

Positieve bejegening kan apathie doorbreken. Wanneer dit gebeurt via de Veder Methode, is tijdens en zelfs twee uur na de interventie een positief effect gebleken op gedrag, stemming en kwaliteit van leven van bewoners. De Veder Methode integreert elementen van bestaande persoonsgerichte communicatiemethoden (belevingsgerichte zorg, reminiscentie, validation en neurolinguïstisch programmeren) en combineert deze met theatrale communicatie. Deze methoden hebben ook afzonderlijk een positieve invloed op het gedrag van mensen met dementie.

Erkenningstraject interventies ouderenzorg

In de ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk (www.vilans.nl/databankinterventies). Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Vilans is partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Meer informatie

Meer informatie over het erkenningstraject en de Veder Methode vindt u op: http://www.vilans.nl/Pub/databank-interventies/De-Veder-Methode-theater-als-contactmethode-in-de-psychogeriatrische-zorg.html en op www.theaterveder.nl

Voor pers- en communicatievragen kunt u terecht bij José Jansen communicatiemedewerker Vilans: j.jansen@vilans.nl. Zie ook www.vilans.nl

Meer binnen de rubriek Fysiologie