Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, blijkt uit de nieuwste cijfers. Letselschadebureaus pleiten voor een verplichte AVP, waarmee de schade die je onverhoopt aan een ander berokkent voor een paar euro per maand is verzekerd tot een miljoen of soms wel 2,5 miljoen euro. Hiermee voorkom je dat je wellicht je hele leven moet kromliggen om een door jou veroorzaakte schade af te betalen.
Je hond springt iemand onverwacht speels in de rug, waardoor die ander ernstig gewond raakt. Je gooit even wat spiritus op de buurtbarbecue, en je buurman loopt vreselijke brandwonden op. Het zijn maar twee praktijkvoorbeelden van letselschadebureau JBL&G in Amsterdam waaruit blijkt hoe snel het heel erg mis kan gaan, met enorme schadeposten tot gevolg. Wie geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, draait hiervoor vaak zelf op, of laat het slachtoffer met de brokken zitten.
Volgens de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, verstrekt door het Verbond van Verzekeraars, had vorig jaar 92 procent van de Nederlanders wél een AVP. Maar bijna 1,4 miljoen mensen dus niet, met name jongeren. Directeur Frederik Lieben van JBL&G vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat mensen geen particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben, en pleit voor een verplichting.
“De dekking bij de AVP is vanouds gelukkig wel behoorlijk hoog, zeker bij ouderen, maar bij de groep jonger dan 35 is bijvoorbeeld bijna een vijfde deel, 19 procent, níét verzekerd. Dat zijn alleen al meer dan een miljoen mensen! Bij ouderen boven de 65 zit de hoogste dekking: 96 procent, dat is natuurlijk al veel beter. Maar ook in die groep gaat het dan toch ook om vele tienduizenden die op dit vlak nog onverzekerd zijn, wat evenzoveel schrijnende schadezaken kan opleveren.”
“Het is mij een raadsel waarom zo’n AVP nog niet verplicht is gesteld, zoals de WA-verzekering voor motorvoertuigen. Er vinden immers ook buiten het verkeer ontzettend veel ongelukken plaats waarbij de veroorzakers niet verzekerd blijken te zijn. Deze veroorzakers moeten in sommige gevallen hun leven lang schadevergoeding aan het slachtoffer blijven betalen, heel pijnlijk. Denk bijvoorbeeld aan een hondenbezitter wiens hond een jong meisje in het gezicht bijt. Als het meisje daar littekens in het gezicht met oogletsel aan overhoudt, is de schadevergoeding die de hondenbezitter moet betalen enorm. Of de situatie waarin iemand tijdens het fietsen een andere fietser aanrijdt, waarbij die dan bijvoorbeeld op de grond belandt, het onderbeen gecompliceerd breekt en nooit meer normaal kan lopen. Ook hier mag de veroorzaker een immense schadevergoeding betalen.”
“Als zij vervolgens te horen krijgen dat ze zich voor enkele euro’s per maand tegen die situatie hadden kunnen verzekeren, gaan ze door de grond. Idioot gewoon. Ik vind het net als bij de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen maatschappelijk belangrijk dat iedere burger wordt beschermd. Dit is zowel wenselijk voor de veroorzaker als voor het slachtoffer, dat in sommige gevallen achter het net vist als de veroorzaker geen cent te makken heeft. Een aansprakelijkheidsverzekering zou voor iedere Nederlander in ieder geval een morele verplichting moeten zijn.”
Bron cijfers: Ipsos
Illustratie: JBL&G
Dit is een origineel bericht van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht
Ga naar alle berichten van deze organisatie.