'Oekraïners schoolvoorbeeld deelname op de Nederlandse arbeidsmarkt'

13 APR 2023 10:36 | Goldschmeding Foundation

Dit is een expertquote van Peter Brouwer, programmamanager Inclusieve Arbeidsmarkt, Goldschmeding Foundation

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Steeds meer statushouders hebben betaald werk

Eindelijk eens goed nieuws over nieuwkomers in ons land: het aantal statushouders met betaald werk is in 2022 toegenomen, vergeleken met het jaar ervoor. Vergeleken met de vluchtelingen uit Oekraïne blijft de arbeidsparticipatie van statushouders uit andere landen echter bedroevend laag. Laat de overheid nu leren hoe de soepelere regels voor de Oekraïners ook nieuwkomers uit landen als Syrië, Eritrea en Afghanistan sneller volwaardig kunnen laten participeren.

De nieuwste cijfers uit het onderzoek ‘Asiel en integratie 2023’ van het CBS laten zien dat van de statushouders, die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, 45 procent medio 2022 een baan had. Dat klinkt misschien nog best aardig, totdat je het vergelijkt met de arbeidsparticipatie van Oekraïense vluchtelingen sinds het begin van de oorlog daar in februari 2022.

Van de circa 65 duizend Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar, die op 1 november 2022 in Nederland verbleven, had 46 procent betaald werk als werknemer. Binnen 9 maanden is de arbeidsparticipatie van Oekraïners dus al hoger dan de participatie van onder ander Syriërs, Eritreeër en Afghanen na 9 jaar.

Kunnen de mensen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan, en andere landen dus nog veel leren van de Oekraïense vluchtelingen? Ik denk dat vooral de Nederlandse overheid veel kan leren van de verschillende situaties voor Oekraïners in vergelijking tot andere nieuwkomers.

Eén les staat al als een paal boven water: Oekraïners mogen direct bij aankomst in Nederland werken, terwijl andere nieuwkomers eerst een verblijfsvergunning moeten hebben. Dit kan maanden tot wel jaren op zich laten wachten en al die tijd mogen zij nog niet werken. Nederlandse overheid, kijk alsjeblieft goed naar deze en mogelijke andere lessen die we hieruit kunnen trekken. Zo kunnen ook de Syriërs, Eritreeër, Afghanen en andere nieuwkomers snel weer volwaardig participeren.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen