'Levenslange carrière in hetzelfde beroep niet logisch meer'

04 APR 2024 14:46 | Mercer
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Peter Abelskamp

Aanleiding:
CNV-onderzoek: bijna helft werkenden redt doorwerken tot pensioen niet - Nieuws | CNV

Bijna de helft van de Nederlanders redt het niet om door te werken tot hun pensioenleeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het CNV. Een zorgwekkende constatering waar bedrijven echter ook een mooie kans in kunnen zien. Oudere werknemers zijn hard nodig. Bedrijven moeten dus nadenken over mogelijkheden om ze te behouden. Dat kan met technische aanpassingen op de werkvloer, maar belangrijker is een flexibelere mindset met opties als omscholing. 

Werknemers die zwaar werk doen branden fysiek sneller op, maar moeten vaak alsnog doorwerken om het financieel te redden. Ook mentaal zware banen, zoals banen in het onderwijs, kunnen hun tol eisen. Om werknemers financiële zekerheid te bieden, moeten deze langer gezond kunnen blijven werken zodat zij langer pensioen kunnen opbouwen. 

Maar hoe kan werk hierop aangepast worden? Duitse autofabrikant BMW paste delen van fabrieken aan, zodat oudere werknemers bijvoorbeeld minder diep hoeven te bukken. Nog effectiever is het als we anders gaan kijken naar werk: een levenslange carrière in hetzelfde beroep is niet logisch meer. Net zomin als een carrière waarbij het salaris alleen groeit. Omscholing en doorstromen naar een ander type functie moeten serieuze opties worden.  

Dit betekent dat een bedrijf tijd en geld moet steken in uitzoeken welke veranderingen kunnen worden doorgevoerd en hoe. Toch moet dit niet gezien worden als een verlies, maar juist als winst. Bedrijven die dit doen verbeteren hun positie op de arbeidsmarkt, omdat hun medewerkers een betere gezondheid als vooruitzicht hebben en daardoor meer financiële zekerheid.  

Dit zal ertoe leiden dat meer werknemers bij een bedrijf willen werken. Maar ook dat oudere werknemers gezond aan boord blijven. Dit betekent een groter aanbod van arbeid en de mogelijkheid om meer waardevolle kennis in huis te houden, die vervolgens weer overgedragen kan worden op de jongere generatie. 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen