'Waterpolodames onder hoge druk op de Olympische Spelen'

26 JUL 2024 09:30 | Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Willem-Paul Wiertz

Aanleiding:
Waterpolosters loten angstgegner Hongarije op Olympische Spelen in Parijs

De Nederlandse waterpolodames werden vorig jaar wereldkampioen en in januari ook nog eens Europees kampioen. In februari vielen de resultaten op het WK in Doha tegen. Hun prestaties op de Olympische Spelen liggen daardoor onder een vergrootglas: lukt het nu wel om te pieken? Specifieke technieken kunnen hen helpen om de druk zoveel mogelijk de baas te blijven.

Na het teleurstellende WK waar ze als vijfde eindigden, spelen de Nederlandse waterpolosters zaterdagmiddag hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen tegen Hongarije. Dit is ook de ploeg die hen bij datzelfde WK uit de halve finalestrijd hield. Hierdoor staat de druk meteen flink op de ketel. 

Door vooraf scenario’s uit te werken en afspraken te maken hoe ze met verschillende situaties omgaan, wordt de kans kleiner dat de speelsters tijdens een wedstrijd voor verrassingen komen te staan. Als ze bovendien tijdens trainingen al situaties tegenkomen waarin ze onder druk staan, helpt dat om ook tijdens wedstrijden goed onder druk te presteren.

Vaardigheden zoals visualiseren kunnen hierbij helpen. Hierbij beelden de waterpolodames van tevoren heel precies in hoe een spelsituatie verloopt, inclusief wat ze horen en voelen. Ook technieken die erop gericht zijn om de effecten van stress te verminderen, zoals ontspannings- of ademhalingsoefeningen, kunnen zinvol zijn.

Tijdens de wedstrijd kunnen de waterpolosters hun aandacht het beste richten op de gewenste uitkomst van een actie; de bal bij een medespeler krijgen, op doel schieten of een tegenstander dekken. Uiteindelijk helpt dit hen om te focussen op de eisen van de taak die voor hen ligt en ruis uit te bannen. 

https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-presteren-onder-druk/

Meer binnen de rubriek Sport