NVVE voelt niets voor onderzoek euthanasiezaken

20 JUL 2021 17:34 | NVVE

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft met grote verbazing kennisgenomen van het verzoek van het Openbaar Ministerie om een onafhankelijk onderzoek naar recente oordelen van de toetsingscommissie euthanasie. Volgens de NVVE is het OM bezig met een ordinaire machtsgreep en toont het zich een slechte verliezer. 

De euthanasiepraktijk in Nederland heeft zich sinds de wetgeving in 2001 ontwikkeld tot een zeer zorgvuldig en transparant traject. Van de gemiddeld 6500 euthanasiezaken per jaar oordelen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s) in nog geen half procent dat niet aan alle zorgvuldigheidseisen is voldaan.

In één zo’n zaak oordeelde de Hoge Raad dat de arts toch zorgvuldig handelde. Het draaide daarbij om de interpretatie van de wilsverklaring van een patiënte met vergevorderde dementie. De vrouw wilde euthanasie, maar kon die wens niet meer bevestigen. Het OM klaagde de verpleeghuisarts aan voor moord. De Hoge Raad vond echter dat zij terecht was afgegaan op de schriftelijke wilsverklaring. Dat leidde tot een aanpassing van de euthanasiecode, de richtlijn van de RTE’s. Artsen zouden een wilsverklaring mogen interpreteren, ook als die niet geheel ‘kraakhelder’ is.

"Het OM vindt ten onrechte dat daarmee meer patiënten in aanmerking komen voor euthanasie dan wettelijk is toegestaan. De RTE’s bepalen immers niet vooraf aan wie euthanasie mag worden verleend, maar toetsen na afloop het handelen van een arts. Een onderzoek, ook al is het door een ‘onafhankelijke’ partij, naar wat de RTE’s hebben geoordeeld is dan ook één grote motie van wantrouwen aan het adres van deze commissies. Het OM beschadigt daarmee de zorgvuldige praktijk die in Nederland is opgebouwd. Door opnieuw met de aanklacht ‘moord’ te dreigen, maakt het OM artsen bovendien opnieuw onnodig kopschuw." De NVVE roept minister Grapperhaus van Justitie op, het verzoek van het OM ondubbelzinnig af te wijzen.

De NVVE is bijna 50 jaar geleden opgericht als actiegroep. In 2002 werden haar activiteiten beloond met de invoering van de euthanasiewet. In 2012 richtte de NVVE de Levenseindekliniek op (nu Expertisecentrum Euthanasie). Inmiddels is de NVVE een grote, gerespecteerde en veel geraadpleegde vereniging met 173.000 leden. In het kantoor in Amsterdam werken 30 medewerkers. Daarnaast zijn in het hele land zo’n 150 vrijwilligers actief.

Meer binnen deze rubriek