Week van de Euthanasie start. 'Gesprek over levenseinde is heel normaal'

05 FEB 2024 08:30 | NVVE

De Week van de Euthanasie gaat 5 februari van start. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) organiseert deze week jaarlijks. ‘Het doel is mensen bewust te maken van het feit dat er vaak regie mogelijk is op het levenseinde’, zegt Fransien van ter Beek, voorzitter van de raad van bestuur van de NVVE. 

Tijdens de Week van de Euthanasie zijn er verschillende evenementen. De hoofdmoot zijn acht gratis voorstellingen van het toneelstuk ‘Lang zal hij leven’. In Eemnes, Ommen, Veldhoven en Maassluis worden er steeds twee voorstellingen opgevoerd. In dit toneelstuk komen morele dilemma's bij dementie aan bod. Het publiek wordt op diverse moment betrokken bij wat zich op het toneel afspeelt. Het verhaal gaat over een familie die de verjaardag van een vader met dementie viert.   

Levenskeuze Pad 

Woensdag 7 februari is in winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein de start van het Levenskeuze Pad. Dit pad maakt mensen bewust van het feit dat er op verschillende momenten in het leven keuzes worden gemaakt; vaak is dat ook mogelijk aan het einde van het leven. Met het aflopen van het Levenskeuze Pad worden mensen op een speelse en laagdrempelige wijze geprikkeld hierover na te denken. Fransien van ter Beek: ‘Door het Levenskeuze Pad in winkelcentra neer te zetten, laat de NVVE zien dat praten over het levenseinde heel normaal is en bij het dagelijkse leven hoort.’ Het Levenskeuze Pad duikt het komende jaar op verschillende plekken in het land op.        

Daarnaast zijn er in de Week van de Euthanasie op 9 en 12 februari gratis digitale lezingen over wilsverklaringen (behandelverbod, euthanasieverzoek en de volmacht) en het levenseinde.  Verder organiseert de NVVE op 13 februari in Houten een themabijeenkomst over dementie en het behouden van regie op het levenseinde. Ook deze bijeenkomst is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. 

Bewustwording 

Een belangrijke doelstelling van de NVVE is bewustwording over het levenseinde. Te veel mensen komen aan het einde van hun leven terecht in een situatie die zij eigenlijk niet wilden. Zijzelf en hun naasten lijden daaronder. De NVVE ondersteunt haar ruim 174 duizend leden bij het voeren van eigen regie binnen de mogelijkheden van de wet.   

Wat betreft het wegnemen van belemmeringen bij praten over de dood is nog veel werk te verzetten, zegt Fransien van ter Beek. 'Door tijdig te beseffen dat het leven eindig is en daarover te praten met naasten en de huisarts en jouw wensen op papier te zetten voor het geval je het niet meer kunt zeggen, is het mogelijk regie te houden.' 

Zie het volledige overzicht van de activiteiten in de Week van de Euthanasie      

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws