Op vrijdag 2 juni in Gooiland, Hilversum, viert de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) haar 50-jarig bestaan - exclusief voor leden en relaties. Het jubileumfeest staat in het teken van vrijheid van sterven en zelfbeschikking en is gevuld met theater, workshops, lezingen, muziek en films. Een prachtig platform om informatie te vergaren en visies te horen over wat er nu kan en mag en welke vrijheden nog verworven moeten worden. Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij ons ochtend- en/of middagprogramma. Kijk hier alvast voor het (voorlopige) programma.
--------------------------------------Een greep uit het programma-------------------------------------
Toekomstdialoog: Hoe ziet het levenseinde eruit in 2073?
Geleid door Farid Tabarki. Sprekers: Ruud Veltenaar, Suzanne van de Vathorst en Fransien van ter Beek.
Welke middelen en manieren helpen ons in de toekomst aan een waardig levenseinde? Liggen we over vijftig jaar allemaal in onze eigen sarcofaag, bepaalt Artificial Intelligence ons lot of sterven we toch liever onder begeleiding van onze vertrouwde arts? En hoe ziet deze levenseindezorg er dan uit? Deze vragen passeren de revue. De toekomstdialoog wordt ingeleid door een korte speech van Ruud Veltenaar, met zijn inspirerende vise op ‘de wereld in transformatie’. Wat komt er op ons af en hoe kunnen we ons het beste verbinden met deze toekomst. Gaan we langer leven, maar dan ook eerder dood? Hierna begeleidt dagvoorzitter Farid Tabarki ons in deze toekomstgerichte dialoog met Fransien van ter Beek en Suzanne van de Vathorst
Première NVVE-theater: Mijn leven, mijn einde!
Regie: Helmert Woudenberg. Acteurs: Elsje de Wijn, Kathenka Woudenberg, Vera Boots
Elk leven vraagt om waardig sterven, waarbij je zelf keuzes maakt en zo voor eigen regie zorgt. Maar is dat wel altijd zo? Tijdens Mijn leven, mijn einde! ervaar je dit in drie levensechte scènes. Hierin staan thema’s als ondraaglijk lijden, voltooid leven, hulp bij zelfdoding en wilsonbekwaamheid als gevolg van dementie centraal. Hoe voorkom je dan een open einde?
De scènes zetten aan tot nadenken: wat gebeurde daar? Wat ging er mis of juist goed? Maar vooral… wat zou je zelf in die situatie willen? Na elke scène volgt een uitnodigend nagesprek waarin medewerkers van de NVVE ingaan op vragen én de (on)mogelijkheden rondom het levenseinde.
Sarco Pod van Philip Nitschke
Bekijk de eerste ‘Sarco Pod’, beter bekend als de ‘assisted suicide machine’ in Gooiland. Speciaal voor deze dag stelt Philip Nitschke de Sarco tentoon aan de NVVE-leden. De voormalige Australische arts Philip Nitschke van de organisatie “Exit International” voert al twintig jaar campagne voor de invoering van een onvoorwaardelijk recht op sterven. Nitschke heeft het doel om dit jaar nog een werkende Sarco3 in Zwitserland te lanceren.
NVVE top-lijst: de meest populaire Lezingen en documentaires
Dit is een origineel bericht van NVVE
Ga naar alle berichten van deze organisatie.