NVVE waarschuwt voor oplichting met zelfdodingsmiddelen

19 JAN 2023 13:10 | NVVE

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) waarschuwt voor onbetrouwbare websites die illegale zelfdodingsmiddelen aanbieden. Steeds vaker melden mensen aan de NVVE dat de bestelde producten helemaal niet worden geleverd.

Het aanbieden van zelfdodingsmiddelen is illegaal en hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Bij gebrek aan een legaal middel dat een waardig sterven garandeert zoeken veel mensen op internet naar mogelijkheden. Daar stuiten zij op websites waar allerhande middelen te koop worden aangeboden. De prijzen van de middelen die deze sites verkopen kunnen oplopen tot vele honderden euro’s. Het komt voor dat mensen na enige tijd bericht krijgen dat de douane het middel heeft tegengehouden, maar dat de levering na betaling van nog meer geld alsnog doorgaat. Uiteindelijk wordt er echter niets geleverd.

De NVVE verwijst mensen die zich afvragen of een website wel betrouwbaar is naar de website Nembutal oplichting. Dit meldpunt voor onbetrouwbare websites van zelfdodingsmiddelen is een initiatief van Philip Nitschke, voormalig arts en oprichter en directeur van de pro-euthanasiegroep Exit International. Op de website staan inmiddels de namen van meer dan 368 sites die zich met deze praktijken bezighouden.

 

Meer binnen deze rubriek