NVVE-oprichtster Klazien Alberda overleden

07 NOV 2022 08:09 | NVVE

In haar woonplaats Vinkega is afgelopen donderdag NVVE-oprichtster en erelid Klazien Alberda overleden. Een icoon en pionier, want zij was de allereerste voorvechter van het zelfgekozen levenseinde: ‘Het leven is een recht, geen plicht’.  Een vrouw die voor Nederland van grote waarde is geweest voor het op de kaart zetten van de vrijwillige euthanasie en de totstandkoming van de euthanasiewet. Hoe groot haar missie ook was, het individu stond in haar ogen altijd centraal.  

Vlak na de zaak-Postma in 1973 stichtten Klazien Sybrandy-Alberda en haar man Jaap Sybrandy in het Friese Vinkega de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE). Wat begon met 2800 handtekeningen voor de huisarts Postma, mondde uit in een landelijke vereniging met inmiddels 173.000 leden. Sindsdien is haar leven verbonden met de missie om sterven in eigen regie mogelijk te maken. Ook startte Klazien het Informatiecentrum Vrijwillige Euthanasie en het Besluithuis. Altijd vanuit haar woonplaats Vinkega.

Klazien bleef betrokken bij de NVVE en bezocht zelfs tot een aantal jaar geleden met haar dochter Marijke nog de ALV. Ze is thuis, in haar vertrouwde omgeving, overleden. Het afscheid van Klazien Alberda heeft in besloten kring op zaterdag 5 november plaatsgevonden.

Wij delen graag dit mooie artikel uit 2006 over Klazien Alberda – Verschenen in de Relevant en geschreven door Hans van Dam (blz. 17-18).

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Maaike Stufkens, afdeling Communicatie NVVE. Telefoonnummer: 06-14444283 E-mail: communicatie@nvve.nl     Over de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie De NVVE staat voor vrijheid van sterven. Zij zet zich in voor keuzemogelijkheden die leiden tot een waardig levenseinde in eigen regie. De NVVE, met 173.000 leden een grote en veel geraadpleegde vereniging, is er voor iedereen met vragen, twijfels en angsten rondom het levenseinde. Zij helpt mensen op tijd en weloverwogen hun wensen kenbaar te maken en zo de regie over het einde van hun leven te hebben. Zij bereikt dit door voorlichting voor iedereen en ondersteuning van haar leden. De NVVE zet zich in voor het beschermen van de euthanasiewet en voor het verbeteren van wet- en regelgeving. Kijk voor meer informatie ook op www.nvve.nl.

Meer binnen deze rubriek