De laatste tijd is het een populaire term: tegenspraak. Alle bazen, directeuren en leidinggevenden zeggen graag tegenspraak te krijgen. Toch blijkt het in de praktijk helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Blijkbaar zit er een spanning tussen de wenselijkheid en de vanzelfsprekendheid van het geven van tegenspraak. Het nieuwe boek van Mark Frequin, Tegenspraak graag (een uitgave van Sdu) gaat over een wereld waarin tegenspraak wordt gevraagd maar niet altijd wordt gewaardeerd.
Desastreuze gevolgenVoor zijn boek voerde Frequin een heleboel gesprekken met politici, topambtenaren en bestuurders. Maar hij maakte ook uitstapjes naar andere plekken waar machts- en gezagsverhoudingen een belangrijke rol spelen. Want ook in de wereld van bergbeklimmers, Romeinse keizers, corporatiedirecteuren en ceo’s bestaat dezelfde worsteling: tegenspreken is gewoon heel moeilijk. Vaak heeft dit desastreuze gevolgen.
Liever onder vier ogenIn Tegenspraak graag gaat Frequin ook in op de mechanismen achter het geven van tegenspraak. Als we begrijpen waarom het zo lastig is om tegenspraak te geven en te ontvangen, kunnen we bij onszelf te rade gaan en ons gedrag veranderen. ‘Het kiezen van de juiste tijd en plek voor het geven van tegenspraak, kan overigens wél handig zijn’, zegt Frequin. ‘Maar liever onder vier ogen dan en plein public. Leeftijd en ervaring spelen ook geen onbelangrijke rol. Ik merk bij mezelf dat hoe langer ik meedraai, hoe makkelijker het geven van tegenspraak me af gaat.’
Over Mark FrequinMark Frequin is voorzitter van de Vereniging van Overheidsmanagement én directeur-generaal Mobiliteit op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij is meer dan 35 jaar in overheidsdienst, waarvan ongeveer 30 jaar bij het Rijk. Hij werkte in deze periode voor 35 ministers en staatssecretarissen.
Tegenspraak graagMark FrequinISBN: 978 90 12 40158 6
Dit is een origineel bericht van Sdu
Ga naar alle berichten van deze organisatie.