'Gehoorschade kan een negatieve invloed hebben op cognitieve functies'

24 JAN 2024 13:19 | Schoonenberg
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Conny Polleunis

Aanleiding:
Hoe onze ‘cognitieve reserve’ ons beschermt tegen alzheimer

Het is normaal dat de cognitieve functie geleidelijk afneemt naarmate we ouder worden. Maar er zijn factoren die een risico vormen voor een verhoogde snelheid van cognitieve achteruitgang en dus een verhoogd risico op dementie. Een gezond gehoor is één van de beïnvloedbare factoren die impact hebben op cognitie.

Gehoorschade kan een negatieve invloed hebben op cognitieve functies. Hoe groter het gehoorverlies, hoe moeilijker het is voor de hersenen om het ‘totale plaatje’ samen te stellen. En hoe harder de hersenen moeten werken, hoe minder capaciteit er is voor andere functies zoals dingen onthouden of een probleem oplossen. Daarnaast kan het gehoorverlies leiden tot minder sociale interactie, wat negatieve impact kan hebben de cognitieve taken.

Eerder onderzoek toonde aan dat er een verhoogd risico is op het ontwikkelen van dementie wanneer gehoorverlies onbehandeld blijft.

  • 2 keer groter risico voor mensen met een licht gehoorverlies
  • 3 keer groter risico voor mensen met een matig gehoorverlies en tot wel
  • 5 keer groter het risico voor mensen met een ernstig gehoorverlies


Ook weten we nu (zie afbeelding) dat in het midden van het leven gehoorverlies de belangrijkste beïnvloedbare risicofactor vormt voor cognitieve achteruitgang.

Omdat gehoorverlies een beïnvloedbare risicofactor, is vroegtijdige screening (vanaf 50 jaar) van groot belang.

Meer binnen de rubriek Zorg