'Nieuwe technieken helpen taboe hoortoestellen in te dammen'

02 MEI 2024 09:00 | Schoonenberg
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Conny Polleunis

Aanleiding:
Hoor je iets minder? Gehoorapparaten zijn kleiner en zitten vol technische innovaties | Tech | AD.nl

Het aantal slechthorenden groeit gestaag (tot naar schatting 1,7 miljoen mensen in Nederland in 2030) en mensen met gehoorproblemen worden ook steeds jonger. Al langer pleit ik voor regelmatige gehoorscreening vanaf 50 jaar.

Het te lang wachten met het behandelen van een slechter wordend gehoor, heeft niet alleen gevolgen voor de persoon die het betreft, maar kost de maatschappij ook veel geld. Alleen al de vermindering van dementie door het aanpakken van leeftijdsgebonden slechthorendheid, levert de maatschappij 100 miljoen euro op. Hoorzorg zou wat mij betreft hoger op de maatschappelijke agenda moeten staan.

Eén van de belangrijkste drempels voor mensen om naar een audicien te gaan, is het achterhaalde imago van hoortoestellen. Wat veel mensen niet weten, is dat de toestellen tegenwoordig technische hoogstandjes zijn, geleverd kunnen worden in alle maten en verschillende kleuren en veel meer kunnen dan alleen geluiden versterken.

Er zijn bovendien toestellen die compleet onzichtbaar in het oor geplaatst worden en daar 24 uur per dag kunnen blijven zitten. Onder andere voor tinnituspatiënten is dit een groot voordeel; ook tijdens de nacht kan het apparaat gedragen worden en ervoor zorgen dat het oorsuizen wat meer naar de achtergrond verdwijnt.

Hoortoestellen en oortjes groeien steeds meer naar elkaar toe. Dat kan helpen om het taboe verder in te dammen. Met hoortoestellen is het mogelijk om connectie te maken met verschillende apparaten, waaronder de TV, de computer en de smartphone.

Bovendien zijn er hoortoestellen die de functie van een sporthorloge overnemen. Deze toestellen kunnen de hartslag meten, de hoeveelheid stappen en de gelopen kilometers. Ook zwemmen is tegenwoordig mogelijk met hoortoestellen. De industrie doet er alles aan om de drempel te verlagen en het dragen van hoortoestellen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Want het behandelen van gehoorproblemen levert zowel persoonlijk als voor de maatschappij veel op.

 

Meer binnen de rubriek Zorg