Martijn van Veghel
Aanleiding:
Bril geen oplossing voor dementie | Alzheimer Nederland
Op 21 september is het weer Wereld Alzheimerdag, een dag waarop ik extra stilsta bij de factoren die bijdragen aan cognitieve achteruitgang, waaronder gehoorverlies.
Wanneer gehoorverlies onbehandeld blijft, leidt dit niet alleen tot problemen in communicatie, maar ook tot sociale isolatie en een verhoogde cognitieve belasting, omdat het brein harder moet werken om geluiden te interpreteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot snellere cognitieve achteruitgang. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat gehoorverlies de grootste aanpasbare risicofactor is voor dementie en met 8 procent bijdraagt aan het totale risico op het ontwikkelen van leeftijdsgerelateerde dementie.
Naast het tijdig gebruik van hoortoestellen is ook audiologische begeleiding noodzakelijk voor een goede gehoorgezondheid. HoorSupport begeleiding bestaat uit adviezen hoe om te gaan met verschillende geluidsituaties en bijvoorbeeld het trainen van communicatiestrategieën.
Op Wereld Alzheimerdag moeten we ons realiseren dat actie ondernemen tegen gehoorverlies ook een belangrijke stap is in de strijd tegen dementie. Het is essentieel dat we gehoorverlies op tijd identificeren en aanpakken om de algehele gezondheid en levenskwaliteit van mensen te beschermen.
Ik pleit er daarom voor dat audiologische begeleiding vanaf 50 jaar net zo normaal wordt als regelmatige tandartscontroles en het meten van cholesterol en bloeddruk.
Dit is een origineel bericht van Schoonenberg
Ga naar alle berichten van deze organisatie.