Wereldgedenkdag Zwangerschapsverlies: LUMC start clinical trial ter voorkoming miskramen

15 OKT 2024 14:46 | Leiden University Medical Center (LUMC)

De Internationale Herdenkingsdag voor Zwangerschaps- en babyverlies valt jaarlijks op 15 oktober. Het is een dag om stil te staan bij het verdriet van een miskraam en het verloren kindje. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met een onderzoek naar het immuunsysteem van de vrouw en de invloed hiervan op herhaalde miskramen. De wetenschappers doen dit onderzoek in samenwerking met 11 Nederlandse klinieken waarbij het middel prednisolon wordt ingezet om een voldragen zwangerschap te kunnen bereiken. Aan de studie mogen 490 vrouwen meedoen die twee of meer onverklaarde miskramen hebben doorgemaakt. Vrouwen kunnen zich hiervoor aanmelden.

"Een miskraam is het spontane verlies van een vroege zwangerschap. De kans hierop is 15 tot 20%. Miskramen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een niet goed werkende schildklier, een afwijkende vorm van de baarmoeder of het antifosfolipiden syndroom. In bijna de helft van de gevallen vinden specialisten geen onderliggende oorzaak. Ze spreken dan van een onverklaarde miskraam", zegt arts-onderzoeker Yentl Béquet.

Afstoting voorkomen

Normaal laat het afweersysteem van de vrouw de foetus met rust. "Er zijn aanwijzingen dat een deel van de onverklaarde miskramen te maken heeft met een afweersysteem dat de foetus afstoot. Wat daarbij precies fout gaat, weten we nog niet. Wel is van prednisolon bewezen dat het de afweercellen beïnvloedt. Zo wordt het middel gebruikt bij orgaantransplantatie om te voorkomen dat het lichaam van de ontvanger het nieuwe orgaan afstoot", zegt gynaecoloog Lisa Lashley. De LUMC-onderzoekers denken dat prednisolon dat vergelijkbaar is met prednison ook afstotingsverschijnselen kan voorkomen bij zwangerschappen. Daarom besloten zij de PREMI-studie op te zetten. Aan het onderzoek doen elf andere Nederlandse klinieken mee.

Placebo

De studie richt zich op vrouwen die herhaalde, onverklaarde miskramen hebben gehad en maximaal zeven weken zwanger zijn. Om te testen of de behandeling echt werkt, krijgt de ene helft van de vrouwen de prednisolon en de andere helft een nepmedicijn (placebo). De computer bepaalt wie wat krijgt. De deelnemers weten niet wat ze slikken, ook de onderzoekers weten dat niet. Deze manier van onderzoek doen heet blinderen en helpt om te voorkomen dat verwachtingen de resultaten beïnvloeden.

De vrouwen die meedoen, hoeven niet langs te komen in het LUMC. Béquet: "Tussentijds bellen we vier keer en sturen we de deelnemers digitale vragenlijsten. Verder kunnen ze de standaardcontroles laten doen bij hun eigen verloskundige of ziekenhuis. Iedereen doet 52 weken aan de studie mee. Ook vrouwen die een miskraam doormaken. We vragen hun onder meer hoe het gaat en naar de impact van de miskraam."

Medicijn veilig, soms bijwerkingen

De onderzoekers willen vrouwen geen valse hoop geven. "We zijn heel erg open in onze informatie. We leggen uit wat het belang is van de studie en dat de kans 50% is dat een vrouw niet prednisolon, maar de placebo krijgt. Ook leggen we uit dat het medicijn veilig is en dat het vanwege andere aandoeningen ook al door zwangere vrouwen wordt gebruikt. Daarbij werden soms bijwerkingen gemeld. Maar deze waren dermate mild dat niemand gestopt is met innemen", vertelt Béquet.

Mocht prednisolon zich bewijzen als behandeling bij onverklaarde herhaalde miskramen dan is het uiteindelijke doel om het in de Nederlandse richtlijnen op te nemen als standaardbehandeling.

Meedoen

De PREMI-studie zoekt nog deelnemers. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen via premi@lumc.nl. Zie voor meer informatie: zorgevaluatienederland.nl/premi.

Het LUMC is een expertise centrum voor herhaalde miskramen. Er is een speciaal spreekuur voor koppels met herhaalde miskramen, waar onder andere aandacht wordt besteed aan de vrouwelijke, mannelijke en immunologische factoren. Samen met de afdeling Epidemiologie en Immunologie (Lab Reproductieve Immunologie) wordt wetenschappelijk onderzoek verricht.

Op 26 oktober organiseert het centrum een miskramenpatiëntendag. Hiervoor aanmelden kan via centrumjongezwangerscahp.nl.

Meer binnen de rubriek Wetenschap