Een naschok van 4,9 op de schaal van Richter en de herinnering aan de allesverwoestende beving van 2010, zorgen ervoor dat mensen bang zijn in hun huis te slapen. Machiel Pouw, rampencoördinator van Save the Children is precies één week na de aardbeving in het land aangekomen en sprak met zijn Haïtiaanse collega’s.
“In 2010 verloor iedereen vrienden en familie. Mensen met wie je je hele leven op school hebt gezeten, ineens zijn ze er niet meer. Iedere nieuwe schok, ieder ingestort gebouw, is een herinnering aan die vreselijke gebeurtenis. Mensen zijn getraumatiseerd. Voor kinderen die het toen hebben meegemaakt, is iedere trilling een herbeleving. Kinderen zijn bang om in huis te slapen.”
Save the Children heeft elf permanente stafmedewerkers, die direct na de aardbeving vorige week zaterdag konden beginnen met het inventariseren van de noden. Ook werkt de kinderrechtenorganisatie met Haïtiaanse maatschappelijke organisaties en de overheid. Een beperkt aantal internationale medewerkers zal worden ingevlogen. De opschaling van de hulp zal voornamelijk met Haïtiaanse medewerkers gebeuren. Pouw: “Op dit moment weten we dat er 2.000 doden gevallen zijn. Ruim 9900 mensen zijn gewond. Rond de 137.000 huizen werden compleet of gedeeltelijk verwoest. Mijn taak is om de hulpverlening goed te coördineren en we zijn volop bezig om te inventariseren wie de hulp het meest nodig heeft.”
Kinderen slapen buiten en zijn daardoor extra gevoelig voor geweld en misbruik. De organisatie richt zich vooral op kinderbescherming, onderwijs en het creëren van kindvriendelijke plekken, gezondheid en voeding en psychosociale steun.
Omdat Save the Children iets in de opslag klaar had staan, konden er direct aan 250 families tentdoeken, jerrycans voor water, zeep, klamboes, mondkapjes, handinfectiegel en luiers voor baby’s uitgedeeld worden. Waar mogelijk worden de hulpgoederen ingekocht in Haïti en de allerarmste families kunnen via het ‘contant geld programma’ van Save the Children zelf voedsel en water kopen.
Pouw: “Je moet mensen niet afhankelijk maken. We gaan samen met de mensen kijken hoe ze hun onderdak weer op orde krijgen en hoe ze aan voedsel kunnen komen, zodat ze zichzelf weer kunnen redden.”
Save the Children coördineert goed met de overheid en ook met andere lokale en internationale maatschappelijke organisaties. Save the Children werkt al meer dan 40 jaar in Haïti en bereikt daarmee de meest kwetsbare kinderen en families ter wereld.
Dit is een origineel bericht van Save the Children
Ga naar alle berichten van deze organisatie.