Vorig jaar stegen de huizenprijzen minder dan het jaar daarvoor: van een prijsstijging van 19% in 2021 naar 4,3% in 2022, zo blijkt uit de Jaaralert van Ortec Finance. Uit die analyse komt naar voren dat de kentering inzette vanaf april en dat er ondanks regionale verschillen in geen enkele provincie sprake was van een prijsdaling. Het blijft onduidelijk wanneer de huizenprijzen stabiliseren, waardoor 2023 een onzekere start kent.
Het afgelopen jaar vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor het achtste jaar op rij een prijsstijging. Wel was deze met 4,3% aanzienlijk minder dan het jaar daarvoor. De kentering ving aan in april 2022: vanaf dat moment nam de jaar-op-jaar-ontwikkeling elke maand met ongeveer 2 procentpunt af. Het is een open vraag of deze trend doorzet en tot welk punt. Wat de prijsontwikkeling in 2022 in ieder geval aantoont, is dat woningschaarste geen garantie vormt voor voortdurende prijsstijgingen.
Lichte stijging in grootste steden
De ‘grote drie’ lieten in 2022 een lichte prijsstijging zien: 1,3% in Amsterdam, 2,5% in Den Haag en 3,1% in Rotterdam. De grootste stijgers waren gemeenten Hellendoorn (9,2%) en Borne (8,8%). In Utrecht en Haarlem daalden de huizenprijzen respectievelijk met 1,5% en 1%. Op de kaart is te zien in welke gemeenten de prijzen afgelopen jaar stegen (rood) en daalden (grijs):
Bekijk de Jaaralert Woningmarkt over 2022 van Ortec Finance voor een interactieve, klikbare versie van de kaarten.
Geen prijsdaling in de provincies
In geen van de Nederlandse provincies was het afgelopen jaar sprake van prijsdaling. Wel nam de stijging in relatie tot 2021 af. Zo kende de provincie Utrecht in 2022 met 1,6% de laagste prijsontwikkeling en ging Overijssel met 7,4% aan kop. Ter vergelijking, in 2021 was Flevoland de grootste stijger met 25% en provincie Limburg met 16% de kleinste.
Minder transacties en overbiedingen
Bijna 190 duizend huizen werden er in 2022 verkocht – 16,6% minder dan het jaar ervoor. In de onderstaande grafiek zijn de aantallen woningtransacties van de afgelopen jaren te zien. Let wel dat in april 2021 de regels voor overdrachtsbelasting veranderden, met een piek in het aantal transacties tot gevolg.
Al met al werden vorig jaar veel van de stijgende lijnen die de afgelopen periode kenmerkten gekeerd of afgestompt. Dit gebeurde met name tijdens de tweede helft van het jaar, zoals ook te zien is in de gemiddelde overbiedingen op appartementen, die vanaf mei gemiddeld met 1,3% per maand afnamen. Over het geheel werd in 2022 minder overboden dan in 2021: de mate van overbieden liep van gemiddeld 11% terug naar 3,3%. Vooralsnog lijkt het erop dat de woningmarkt zich in 2023 op vergelijkbare wijze zal ontwikkelen als in het afgelopen jaar.
Volledige Jaaralert Woningmarkt 2022 inclusief interactieve kaarten
De Jaaralert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk de Jaaralert Woningmarkt over 2022
Over Real Estate Valuation
Meer weten over producten en diensten die vastgoedeigenaren, overheden, taxateurs en kredietverstrekkers overal ter wereld gebruiken om op efficiënte, betrouwbare en transparante wijze vastgoed te waarderen? Kijk op www.ortecfinance.com//vastgoedwaardering
Over Ortec Finance
Ortec Finance is een wereldwijde leverancier van toonaangevende technologie en oplossingen voor het nemen van investeringsbeslissingen. We ontwerpen, bouwen en leveren hoogwaardige softwaremodellen voor asset-liability-management, ex-ante en ex-post risicobeheer, performancemeting, risicoattributie en financiële planning. Onze klanten zijn marktleider op het gebied van pensioenen, sovereign en private wealth, verzekeringen en assetmanagement, maar ook gemeenten en woningcorporaties werken met onze modellen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we hebben kantoren in Amsterdam, Londen, Toronto, Melbourne, New York en Zürich. www.ortecfinance.com
Dit is een origineel bericht van Ortec Finance
Ga naar alle berichten van deze organisatie.