Stopzetting van de hulp aan vluchtelingen en asielzoekers zorgt voor grote gezondheidsproblemen, waarschuwen 27 maatschappelijke organisaties vandaag. Voedsel en water worden hen onthouden.
Al bijna twee maanden heeft tot 60% van de huidige bewoners van de Griekse vluchtelingenkampen op het vasteland geen toegang tot voldoende voedsel. Dit komt omdat de Griekse regering alle dienstverlening aan statushouders in oktober 2021 heeft stopgezet. Een op de vier bewoners van deze voorzieningen is vrouw en twee op de vijf zijn kinderen.
“De vrouwen in het kamp van Eleonas blijven ons vertellen dat hun kinderen 's nachts huilen van de honger. Moeders hebben nu geen geld voor babymelk, dus doen ze in plaats daarvan koekjes in water”, zegt Emily Wilson van Project Elea. Een chronisch zieke vader van drie kinderen uit Afghanistan zei: "Als ik niet eet, is het prima, maar ik kan mijn baby's niet hongerig achterlaten."
Bovendien krijgen ongeveer 34.000 asielzoekers al twee maanden geen geld. Tot 1 oktober verstrekte de UNHCR financiële bijstand, maar dat is nu door de Griekse instanties overgenomen. Na klachten van ngo’s verzekerden de Grieken dat het op orde zou komen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Deze passieve houding van de Griekse regering veroorzaakt honger onder vluchtelingen en asielzoekers in het land. Het is onwettig, onnodig en totaal onaanvaardbaar dat dit in de EU gebeurt.”
Stopzetting van de uitkeringen berooft asielzoekers van hun waardigheid. Ze nemen hun toevlucht tot bedelen en andere negatieve overlevingsmechanismen. Ana Liz Chiban van de organisatie Fenix: “Onder de getroffenen bevinden zich afgewezen asielzoekers die geen toegang hebben tot huisvesting of gezondheidszorg en geen recht hebben op werk. Dat zijn vooral afgewezen Afghaanse en Syrische vluchtelingen die terug moeten naar Turkije, terwijl Turkije geen terugkeer uit Griekenland accepteert.”
Sommige asielzoekers die buiten de kampen wonen als begunstigden van het programma Emergency Support to Integration and Accommodation (ESTIA) zijn bijzonder kwetsbaar. Ook zij krijgen geen geld, maar tegenstelling tot de mensen in de kampen, krijgen zij helemaal geen voedselhulp.
Oproep ngo’s: hervat de uitkeringen
Hervat de uitkeringen in contant geld en/of geef vouchers voor gebruik in winkels of voor vervoer. Betaal het achterstallige geld uit zodra het nieuwe systeem wordt ingevoerd. Zorg voor voldoende en voedzaam voedsel voor álle mensen die in kampen verblijven, ongeacht of ze erkende vluchtelingen of asielzoekers zijn of dat hun aanvraag is afgewezen. Volgens de EU- en Griekse wetgeving (artikel 17 van Richtlijn 2013/33/EU en artikel 55 van Wet 4636/2019) is Griekenland verantwoordelijk voor het waarborgen van minimale materiële opvangvoorzieningen voor asielzoekers. Vorig jaar nam de Griekse regering een wet aan die bepaalt dat alle materiële opvangondersteuning binnen 30 dagen na ontvangst van hun positieve beslissing (Artikel 114 van Wet 4636/2019 gewijzigd door Artikel 111 van de wet 4674/2020) stopgezet moet worden. Dit treft dus statushouders. De wet is voor het eerst op 1 oktober uitgevoerd. 27 organisaties sloegen direct alarm. Het ministerie van Asiel en Migratie verklaarde categorisch dat asielzoekers eind oktober hun geld zouden krijgen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.
Dit is een origineel bericht van Save the Children
Ga naar alle berichten van deze organisatie.