'Aanpak moslimdiscriminatie blijft achter: acties nodig in onderwijs en op arbeidsmarkt'

25 OKT 2024 14:31 | Movisie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hanneke Felten

Aanleiding:
EU-rapport: helft Nederlandse moslims heeft discriminatie ervaren

Discriminatie van moslims komt veel voor in Europa, volgens nieuw onderzoek van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). Het was al bekend dat er veel moslimdiscriminatie in Nederland was. Maar dit rapport drukt onze neus nog een keer op deze pijnlijke feiten. Wat echt cruciaal is dat er meer en betere aanpakken komen tegen moslimdiscriminatie. We praten al lange tijd over het thema maar in de praktijk worden nog te weinig concrete aanpakken tegen moslimdiscriminatie ingezet. Er is actie nodig in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Onderwijs: vermijd debatten

Wat werkt in de aanpak van moslimdiscriminatie is bijvoorbeeld door effectieve lespakketten op scholen in te zetten. Er bestaan helaas ook lessen die averechts werken, dus daarom is het belangrijk om ze te toetsen.

Wat niet werkt is om discussies en debatten in een klas organiseren. Bijvoorbeeld door de rechten van moslims te bediscussiëren met stellingen zoals: mogen moslims moskeeën bouwen in Nederland? En leerlingen te laten reageren met voors en tegens. Daarmee wek je de indruk dat het normaal is om de rechten van minderheidsgroepen ter discussie te stellen. Zulk soort debatten gebeuren helaas nog steeds in sommige lessen burgerschap of maatschappijleer. Terwijl discriminatie, in dit geval op grond van religie, verboden is. 

Daarom is het belangrijk om juist de antidiscriminatiewet centraal te zetten in de les. Ga bijvoorbeeld in gesprek over: hoe kunnen we ons samen inzetten tegen moslimdiscriminatie? Ook sprekers, theaterstukken en films kunnen effectief zijn. Bijvoorbeeld wanneer het moslimjongeren zijn die ervoor zorgen dat leerlingen die zelf geen moslim zijn zich in kunnen gaan leven in moslims. Want internationaal onderzoek wijst uit dat inleven in iemand die je ziet als ‘anders’, vooroordelen vermindert.

Arbeidsmarkt: objectief werven en selecteren

Uit het rapport van FRA komt verder naar voren dat in Nederland veel arbeidsmarktdiscriminatie speelt ten aanzien van moslims. Om dat tegen te gaan, kan objectief werven en selecteren goed helpen. Dat betekent dat je niet afgaat op het gevoel van een klik die je met iemand hebt. Je kijkt alleen naar de concrete competenties die nodig zijn voor een functie. Hierdoor krijgen onbewuste vooroordelen en stereotypen minder kans. Want onbewust heb je vaker een beter gevoel bij iemand die op je lijkt. Bij objectief werven en selecteren valt dat weg en kies je voor de geschiktste kandidaat.

Voor meer informatie, neem contact op met de expert Hanneke Felten. Bij overname van tekst, pdf of beeld, altijd Movisie en de naam van de expert vermelden.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws