Persuitnodiging themazitting: discriminatie handicap/chronische ziekte

23 MEI 2017 11:19 | College voor de Rechten van de Mens

Persuitnodiging themazitting: discriminatie handicap/chronische ziekte

Datum: 30 mei 2017

Tijdstip: 08.30 uur

Locatie: Kleine Singel 1-3, Utrecht

Mensen met een beperking moeten zo volledig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte is daarom verboden. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld een werkgever of school doeltreffende aanpassingen moet doen als iemand met een beperking daarom vraagt, maar niet als deze aanpassingen een onevenredige belasting vormen.

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt op dinsdag 30 mei drie zaken waarin mogelijk sprake is van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Als journalist bent u uitgenodigd om bij deze zittingen aanwezig te zijn. Alle partijen krijgen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen, het oordeel van het College volgt na acht weken.

De eerste zitting betreft een zaak tegen een ROC. Volgens de verzoeker is hij daar op non-actief gesteld vanwege zijn astma en gehoorproblemen. In de tweede zitting stelt de verzoeker dat hij door een exameninstantie is geweigerd voor een mondeling examen wegens zijn extreme vorm van dyslexie. Ook zou de instantie geen doeltreffende aanpassingen hebben verricht om het examen alsnog te kunnen afnemen. In de derde zitting verklaart een leerling dat haar faalangst reden was voor haar middelbare school om haar uit te sluiten.

Het zittingsrooster voor dinsdag 30 mei is als volgt:

  • 08.30 - 10.30 uur: zitting ROC (op non-actief wegens astma en gehoorproblemen)
  • 10.30 - 12.30 uur: zitting exameninstantie (geen mondeling examen wegens dyslexie)
  • 13.00 – 15.00 uur: zitting middelbare school (uitsluiting wegens faalangst)

Voor de redactie

Wilt u aanwezig zijn bij de zittingen? Meld u zich dan aan bij Marysha Molthoff (woordvoerder) via m.molthoff@mensenrechten.nl of tel. 030 - 888 3 888.

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens is het nationale mensenrechteninstituut, een onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland. Het College is bij wet ingesteld en beschermt, bevordert, bewaakt en belicht mensenrechten door middel van onderzoek, advies en voorlichting. Dit geldt zowel voor Europees Nederland als Caribisch Nederland: de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba. Het College voor de Rechten van de Mens ziet ook toe op de naleving van de gelijkebehandelingswetgeving. In individuele gevallen oordeelt het of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument.

Wat zijn mensenrechten?

Mensenrechten zijn rechten die gelden voor ieder mens in Nederland. Ze beschermen ons tegen de macht van de staat en zorgen ervoor dat een mens in waardigheid kan leven. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een vrije mening, onderwijs, genoeg te eten en een dak boven je hoofd. Die rechten zijn vastgelegd in de Grondwet en internationale verdragen.

Wilt u aanwezig zijn bij de zittingen? Meld u zich dan aan bij Marysha Molthoff (woordvoerder) via m.molthoff@mensenrechten.nl of tel. 030 - 888 3 888.

Meer binnen deze rubriek