'Niet alleen hulp nodig voor Hoorn van Afrika, maar voor het hele Afrikaanse continent'

25 MEI 2023 17:47 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Carla Jonkers, plaatsvervangend hoofd Internationale Hulp, Rode Kruis

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: VN-top over steun voor Hoorn van Afrika levert veel minder op dan gehoopt

Het is goed dat landen meer geld vrijmaken om mensen in de Hoorn van Afrika te helpen. Tegelijkertijd is het niet genoeg. Al jaren kampen landen als Somalië, Ethiopië, Eritrea en Kenia met gigantische droogte. In sommige gebieden gaat het zelfs om de ergste droogte in 40 jaar tijd, waardoor oogsten mislukken en het vee sterft.

Ik zag het vorig jaar met eigen ogen: uitgestrekte vlaktes waar zwaar ondervoede mensen leven. Ze trekken rond naar de laatste plekken waar een paar druppels regen zijn gevallen. De grote vlaktes zijn dor en stoffig met hier en daar een karkas. De rivieren staan, vlak na weer een mislukt regenseizoen, droog. Naast noodhulp voor basislevensbehoeften als voedsel, water en medische zorg, is er daarom hulp nodig om mensen te helpen hoe om te gaan met de gigantische impact van klimaatverandering.

Uit recent onderzoek blijkt dat door de opwarming van de aarde de kans op droogte in de Hoorn van Afrika honderd keer zo groot is geworden. Daarmee zijn de mensen in meest kwetsbare situaties opnieuw de dupe van een opwarmende aarde. Het Rode Kruis helpt daarom niet alleen met acute voedselhulp, maar helpt boeren ook met het beter opvangen van water en met zaden die beter bestand zijn tegen droogte.

Naast de Hoorn van Afrika zijn er veel meer landen op het Afrikaanse continent waar een stille ramp gaande is. De voedselnood in landen als Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan is ook heel groot. In totaal leven 146 miljoen mensen in voedselonzekerheid. Dat zijn alle inwoners van Nederland, Duitsland en Spanje bij elkaar.

Het Rode Kruis helpt nu al op verschillende manieren: we delen voedsel uit aan mensen die dat het hardst nodig hebben en zorgen voor schoon drinkwater. We runnen speciale mobiele klinieken, die rondtrekken en mensen medische hulp geven. Daar helpen we bijvoorbeeld moeders die geen borstvoeding meer kunnen geven door de honger. Ook geven we gezinnen vouchers waarmee ze zelf eten kunnen kopen. En we herstellen waterpunten zodat gezinnen en boeren die kunnen gebruiken.

Op dit moment is een kwart van het geld dat het Rode Kruis nodig heeft voor noodhulp in vijftien Afrikaanse landen opgehaald. Het Rode Kruis staat klaar om in al deze landen de hulp op te schalen. Daar zijn miljoenen euro’s extra voor nodig.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid