Zorgbalans opent specialistisch geriatrisch behandelcentrum Sonnevanck

27 MRT 2024 13:05 | Zorgbalans

Op 26 maart zijn de deuren van Sonnevanck in Hillegom geopend. Sonnevanck is het specialistisch geriatrisch behandelcentrum van Zorgbalans voor ouderen met een intensieve zorgvraag. Vanaf dit moment is de nieuwe locatie tevens een regionaal expertisecentrum (REC) voor cliënten met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP). Na de officiële opening volgen op 27 en 28 maart open dagen. Tijdens deze dagen kunnen naasten, zorgmedewerkers, samenwerkingspartners, buurtbewoners en andere geïnteresseerden het gebouw van binnen bekijken. 

In behandelcentrum Sonnevanck biedt ouderenzorgorganisatie Zorgbalans specialistische behandeling in een veilige en huiselijke omgeving aan mensen in crisis met cognitieve stoornissen en ontregel(en)d gedrag. Vaak zijn dit cliënten met een vorm van dementie met daarbij zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP). Doel is hen te stabiliseren zodat ze naar een andere passende woonomgeving kunnen (terug) verhuizen. In Sonnevanck kunnen met name ouderen met een zware zorgvraag terecht voor kortdurende opname of een interventie vanuit een andere instelling. Ook is er ruimte voor cliënten die langer gebruik moeten maken van intensieve en specialistische zorg in een veilige omgeving. Deze zorg werd de afgelopen jaren door Zorgbalans geboden aan een kleinere groep cliënten in een verouderd gebouw.  

In de nieuwbouw Sonnevanck zijn 48 studio’s met eigen badkamer gerealiseerd, verdeeld over zes woongroepen en twee (logeer)kamers. Het behandelcentrum bestaat uit drie bouwlagen en is ruim opgezet met veel licht. Zowel op de begane grond als op elke verdieping hebben de huiskamers een afgeschermd, volledig omheind balkon. Hierdoor kunnen de cliënten veilig buiten vertoeven, met vrij uitzicht over de groene velden.  

Regionaal expertisecentrum 

Sonnevanck is vanaf heden ook een Regionaal expertisecentrum (REC). Het centrum is aangesloten bij het landelijke netwerk Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP). Als deelnemer aan het landelijk netwerk D-ZEP wordt door Zorgbalans expertise gedeeld, participeert zij bij (wetenschappelijk) onderzoek en werkt de ouderenzorgorganisatie volgens het landelijk ontwikkelde zorgprogramma. De complexiteit van deze doelgroep vraagt om goed voor deze zorgvraag opgeleide zorgmedewerkers en een veilige omgeving voor de cliënt. Dit komt samen in dit nieuwe behandelcentrum.  

WimJan Egtberts, directeur Wonen & Revalidatie van Zorgbalans: ‘In behandelcentrum Sonnevanck hebben onze medewerkers zeer veel ervaring met het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan onze meest kwetsbare cliënten met dementie die lijden aan zeer ernstig probleemgedrag en/of psychiatrische problemen. Wij zijn verheugd dat we deze zorg nu kunnen bieden in een nieuw en groter behandelcentrum, volledig passend bij de behoefte van onze cliënten én dat we ons vanaf vandaag een REC mogen noemen.’ 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kim Hirs, senior communicatieadviseur Zorgbalans, via k.hirs@zorgbalans.nl of 023 - 8 918 918. Over Zorgbalans Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. De medewerkers ondersteunen mensen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven. Met 3.600 eigen professionele medewerkers en 900 vrijwilligers biedt Zorgbalans tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen zij bij mensen thuis en in de ontmoetingscentra en woonzorglocaties. Zie ook: www.zorgbalans.nl Beeld: Tamara Pieterse, bestuurder van Zorgbalans, overhandigt de sleutel van Sonnevanck aan locatiemanager Marloes Eelman. Fotograaf: Noortje Dalhuijsen

Meer binnen de rubriek Zorg