Met haar ambitie om in 2030 toonaangevend te zijn als het gaat om oplossingen voor de exploderende zorgvraag, heeft Zorgbalans weer een volgende stap gezet. Vanaf nu wordt zorgrobot Tessa ingezet bij cliënten in de wijkzorg na een succesvolle pilot. Tessa stimuleert de zelfredzaamheid en eigen regie van cliënten met een haperend brein én zorgt ervoor dat zij minder aanspraak hoeven te maken op de zorg.
Door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt neemt ook de druk op de zorgmedewerkers in de wijk toe. Daarom kijkt Zorgbalans naar oplossingen waarbij de zelfredzaamheid van de cliënten wordt vergroot, wat ook zorgt dat cliënten meer de regie over hun eigen leven hebben en de vraag naar zorgmedewerkers wordt verkleind.
Pilot in de wijkzorg
Aan de pilot van Zorgbalans werkten 33 cliënten mee. Na één tot drie maanden werd de inzet van Tessa geëvalueerd. Daaruit kwam naar voren dat 89% van de cliënten zelfredzamer is geworden met de zorgrobot. Een belangrijk thema, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat zelfredzaamheid bij ouderen voor een groot deel bepaalt hoe een oudere zijn of haar welzijn waardeert en de kwaliteit van leven beoordeelt. Ook blijkt uit de pilot dat er 99 minuten minder fysieke zorg nodig is per week per cliënt door de inzet van Tessa. Deze resultaten zorgen ervoor dat de zorgrobot nu in alle wijkteams van Zorgbalans wordt ingezet.
Meer eigen regie
Tessa is een slimme zorgassistent en begeleidt cliënten met woorden: ze helpt met tips, herinneringen, vragen, structuur en muziek om zo de effecten van een haperend brein of dementie te verminderen. Ze geeft bijvoorbeeld aan wanneer het tijd is om te slapen of juist op te staan, wanneer de cliënt zijn steunkousen aan moet trekken of dat het tijd is voor het meten van de bloedsuiker of voor eten of drinken. Ook kan Tessa de mantelzorger ondersteunen zodat hij of zij bijvoorbeeld even van huis kan om boodschappen te doen.
Ervaringen van de gebruikers
De (wijk)verpleegkundigen en mantelzorgers hebben positieve ervaringen met Tessa: ‘De mantelzorger zat tegen overspannenheid aan en wordt nu ontlast’, ‘De cliënt zit steeds vaker op tijd klaar als we langskomen, dat scheelt veel tijd’ en ‘Een meneer is bijna helemaal uit zorg gegaan, omdat het medicatiemoment waarvoor we langskwamen nu weer helemaal zelfstandig gaat’.
Dit is een origineel bericht van Zorgbalans
Ga naar alle berichten van deze organisatie.