Wilsverklaringen staan dag lang centraal in dertien steden 

21 SEP 2021 09:38 | NVVE

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verzorgt op zaterdag 2 oktober in dertien steden de Dag van de Wilsverklaring. De informatiebijeenkomsten gaan over wat je opschrijft om een wilsverklaring sterk en persoonlijk te maken. De steden waarin lezingen over wilsverklaringen worden gehouden zijn: Alkmaar, Almelo, Arnhem, Assen, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein en Zwolle.  

In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. De NVVE heeft er drie: het euthanasieverzoek, het behandelverbod en de medische volmacht.  In het euthanasieverzoek kan worden opgenomen in welke omstandigheden iemand bij ondraaglijk lijden voor euthanasie in aanmerking wenst te komen. In het behandelverbod staat welke medische behandelingen iemand in bepaalde situaties absoluut niet meer wil. In de volmacht kan worden opgenomen wie er namens de opsteller medische wensen kenbaar mag maken als deze dat zelf niet meer kan. De NVVE raadt aan de wilsverklaringen van een persoonlijke toelichting te voorzien. Leden van de NVVE kunnen daarbij worden geholpen met persoonlijk advies en tijdens spreekuren in het gehele land.  

Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Je hoeft er niet mee naar de notaris. Wel is het verstandig om de wensen geregeld te bespreken met familieleden en met de (huis)arts, zodat ook zij ervan overtuigd blijven dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn.  

Gratis wilsverklaringen  

Wie vragen heeft over wilsverklaringen kan zich op zaterdag 2 oktober uitgebreid laten informeren. Aanmelden is verplicht en kan via www.nvve.nl/dagvan. Iedereen die meekomt moet zich persoonlijk inschrijven. Op vertoon van de aanmeldbevestiging krijgen bezoekers bij binnenkomst een gratis set NVVE-wilsverklaringen.  

Op de informatiebijeenkomsten worden op drie tijdstippen lezingen aangeboden: 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Voorafgaand aan de lezingen is er gelegenheid om NVVE-medewerkers persoonlijk vragen te stellen.   

Wie niet in de gelegenheid is om naar een informatiebijeenkomst toe te gaan, kan zich aanmelden voor digitale lezingen over wilsverklaringen, die van 27 september tot en met 1 oktober dagelijks worden aangeboden. Meer informatie en aanmelden: www.nvve.nl/dagvan.   

Meer binnen deze rubriek