Persuitnodiging lancering rapport De Staat van Inclusief Onderwijs 2022

25 NOV 2022 08:30 | ECIO

Hoe inclusief is het hoger onderwijs? Op maandag 28 november a.s. lanceert het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) voor het eerst de ‘Staat van Inclusief Onderwijs’ in Congrescentrum Domstad te Utrecht. Dit rapport biedt inzicht waar hogescholen en universiteiten dit jaar staan als het gaat om inclusief onderwijs en wat er beter kan. Nog niet eerder is dit voor het hoger onderwijs in kaart gebracht. Tijdens de congresdag staan acht bepalende elementen van inclusief onderwijs – de basis van het rapport – met inspirerende sprekers centraal. Het rapport wordt overhandigd aan Heidi Boessen, directeur directie Hoger Onderwijs & Studiefinanciering, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit is tevens het startsein voor een jaarlijkse rapportage.

De acht elementen van inclusief onderwijs

Inclusief onderwijs gaat uit van diversiteit als norm. Dat betekent dat er bij de inrichting van het gebouw, het onderwijsprogramma en de tentamens al bij voorbaat rekening wordt gehouden met studenten zonder en met een ondersteuningsvraag. Colleges worden bijvoorbeeld standaard ondertiteld voor studenten met een gehoorbeperking, Powerpointslides worden opgesteld met een hoog kleurcontrast voor slechtzienden en het universiteitsgebouw is rolstoeltoegankelijk zodat studenten in een rolstoel zonder begeleiding in de collegebank gaan zitten. Om hogescholen en universiteiten te helpen in hun ambitie voor inclusief onderwijs, lanceert ECIO voor het eerst cijfers en inzichten rondom de acht fundamentele elementen van inclusief onderwijs.  

Het programma

Met een divers programma, waaronder interactieve sessies rondom de acht elementen, lichten we perspectieven uit vanuit onderwijs, overheid en arbeidsmarkt. Het programma is als volgt:

09:30 uur: Inloop

10:00 uur: Opening

10:10 uur: Tafelgesprekken over de ‘Staat van Inclusief onderwijs’ en de inclusie-elementen

11:30 uur: Pauze

11:45 uur: Interactieve sessies ronde 1

12:30 uur: Lunchpauze

13:45 uur: Interactieve sessies ronde 2

14:30 uur: Pauze

14:45 uur: Plenaire afsluiting

15:30 uur: Netwerkborrel

Meer informatie

ECIO-congres: De Staat van Inclusief Onderwijs:

Meer binnen de rubriek Onderwijs