'Optimaal herstel in korte tijd: hockeymannen kunnen het best bij de basis blijven'

30 JUL 2024 09:43 | Kenniscentrum Sport & Bewegen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Willem-Paul Wiertz

Aanleiding:
Hockeymannen pakken koppositie in groep met soevereine zege op Frankrijk

Veel topsporters proberen hun herstel te bevorderen met populaire herstelstrategieën zoals koudwaterbaden, cryotherapie en compressiekleding, maar goede voeding en voldoende slaap blijven het belangrijkste. 

Dat geldt ook voor de Nederlandse hockeymannen, die -tot twee keer toe- twee dagen achtereen in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Afgelopen weekend speelden ze al twee dagen achter elkaar (ze wonnen van Zuid-Afrika en Frankrijk met respectievelijk 5-3 en 4-0) en nu opnieuw: vandaag spelen ze tegen Groot-Brittannië en morgen tegen Duitsland. Om optimaal te kunnen presteren tegen de oosterburen moeten de hockeyers snel herstellen van de wedstrijd tegen de Britten. 

Koolhydraten, eiwitten en voldoende rust. Dat zijn de ingrediënten voor een optimaal herstel. Afhankelijk van het aantal speelminuten, de omstandigheden en het individu, moeten de hockeymannen koolhydraten binnenkrijgen om hun energievoorraden weer aan te vullen. Ook is het verstandig om eiwitten te nemen, omdat die belangrijk zijn voor spierherstel. Een goede nachtrust is tot slot cruciaal om goed te herstellen. Slaaptekort kan namelijk de sportprestatie verslechteren.

Veel teamsporters gebruiken zogenaamde hersteltrainingen, waarin ze het herstel proberen te versnellen, bijvoorbeeld door uit te lopen. Deze versnellen het herstel echter niet daadwerkelijk. Andere strategieën, zoals koudwaterbaden, cryotherapie en rekken bieden ook geen lichamelijk of functioneel herstel, maar kunnen wel bijdragen aan een subjectief gevoel van herstel. Het geloof van de sporter in deze methoden speelt hierbij een grote rol.

Een gebalanceerde aanpak met een focus op voeding en rust blijft echter de hoeksteen van effectief herstel tijdens intensieve toernooien zoals de Olympische Spelen.

https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-herstelmethoden/ https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-slaap/

Meer binnen de rubriek Sport