Esmée Vogelsang
Aanleiding:
Minister Agema 'heel erg bezorgd' over bezuinigingen zorg
De Tweede Kamer heeft besloten om het terugdraaien van de bezuinigingen in het onderwijs te compenseren door budget voor bij- en nascholing in de zorg te schrappen. Minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reageert ontstemd. Haar zorgen zijn terecht, geven ook brancheorganisaties aan. Bij- en nascholing zijn onmisbaar om onder meer digitale vaardigheden aan te leren.
Door vergrijzing en arbeidskrapte neemt de druk op zorgpersoneel toe. In 2023 was er sprake van een tekort van 1.700 medewerkers in de huisartsenzorg en 13.100 medewerkers in de verpleeghuiszorg. Om de werkdruk in de zorg te verlagen noemde minister Agema eerder kunstmatige intelligentie als oplossing. Technologieën als AI kunnen een oplossing bieden, maar maken pas echt impact als zorgprofessionals weten hoe ze ermee moeten werken. Uit onderzoek van de coalitie Digivaardig in de Zorg blijkt echter dat veel zorgmedewerkers moeite hebben met digitale basisvaardigheden. Dit gebrek aan kennis belemmert effectief technologiegebruik, wat juist zorgt voor vertragingen en meer werkdruk.
Overheid, zorgprofessionals en bestuurders moeten gaan inzien hoe belangrijk het is om te investeren in toekomstbestendige vaardigheden als digitale skills. Het verbeteren van deze vaardigheden verlicht niet alleen de werkdruk, maar verhoogt ook de zorgkwaliteit en het werkplezier. Er zijn al effectieve methodes en leermiddelen om zorgpersoneel te ondersteunen bij het verbeteren van hun digitale vaardigheden, zoals de tools en leermiddelen van Digivaardig in de Zorg. Maar zonder de inzet van bij- en nascholing om de benodigde vaardigheden aan te leren, blijven de voordelen van AI en andere technologieën onbenut.
Dit is een origineel bericht van Goldschmeding Foundation
Ga naar alle berichten van deze organisatie.