GfK: Cryptobelegger heeft gemiddeld 165% rendement

22 MRT 2018 10:24 | GfK

Amstelveen, 22 maart 2018 – Slechts een derde van de Nederlandse cryptobelegger heeft een negatief rendement op zijn investering. Eén op de vijf geeft zelfs aan dat het oorspronkelijk ingelegde bedrag meer dan verdubbeld is en gemiddeld heeft de cryptobelegger een rendement van 165%. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van GfK onder meer dan 50.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit terwijl begin 2018 de waarde van de cryptomunten zoals de bitcoin sterk daalde.

Inmiddels belegt 4% van de volwassen Nederlanders in cryptomunten, dit komt neer op 540.000 mensen. Negatieve nieuwsberichten over onder andere het reguleren van de cryptomarkt en gehackte handelsplatformen schrikken vooralsnog niet af om in te stappen. 1,2 miljoen Nederlanders geven aan te willen beleggen in cryptomunten.

Ruim 40% van de cryptobeleggers heeft minder dan 250 euro geïnvesteerd, terwijl maar 6% meer dan 5000 euro heeft ingelegd. Het totaal geïnvesteerd bedrag in cryptomunten in Nederland valt in het niet vergeleken met bijvoorbeeld het totale uitstaande spaarsaldo of aandelenkapitaal.

Behoefte aan financieel advies

Ruim 90% van de cryptobeleggers belegt zelfstandig, zonder hulp van een financieel adviseur. Naarmate het ingelegde bedrag stijgt, wordt er vaker gebruik gemaakt van financieel advies. Zo blijkt dat beleggers die minimaal 5000 euro hebben geïnvesteerd, in ruim een kwart van de gevallen gebruikmaken van een financieel adviseur. Cryptobeleggers die gebruik maken van een financieel adviseur hebben minder vaak een negatief rendement op hun investering (18% vs. 35%), maar verdubbelen het ingelegde bedrag minder vaak (10% vs. 20%) vergeleken met mensen die zelfstandig beleggen.

Onder de groep mensen die overwegen in te stappen is meer behoefte aan advies. Ruim een kwart van hen geeft aan gebruik te gaan maken van de kennis van een financieel adviseur. Binnen deze groep ‘adviesgebruikers’ wil een kwart ook de aan- en verkoop door de financieel adviseur laten uitvoeren.

Cryptobelegger vaker klant bij Binck, Knab en Moneyou

Cryptocurrencies zijn oorspronkelijk ontwikkeld om geldzaken te decentraliseren. Dit beeld zie je ook terug wanneer we kijken naar het aantal banken waar cryptobeleggers hun financiële producten onderbrengen. Nederlanders die niet in cryptomunten beleggen hebben in 43% van de gevallen hun bankzaken bij één bank ondergebracht. Bij cryptobeleggers ligt dit aandeel op slechts 33%. Ook het gemiddeld aantal banken waar cryptobeleggers klant zijn ligt hoger (1,9 vs. 2,3). Daarnaast valt op dat ze in vergelijking met de gemiddelde Nederlander dubbel zo vaak klant zijn bij Binck, Knab en Moneyou. Dit zijn, niet toevallig, relatief nieuwe banken met een onderscheidende propositie ten aanzien van de traditionele grootbanken.

Meer binnen de rubriek Internationale handel