5 tips voor een Green Monday

13 JAN 2023 10:30 | Alles is gezondheid

5 tips voor een Green Monday

Op maandag 16 januari 2023 is het Blue Monday. Volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. Alles is Gezondheid en iPH dopen deze dag om naar Green Monday en geven vijf tips om de mentale balans te verbeteren met behulp van de natuur.

Het idee van Green Monday is om professionals en organisaties bewuster stil te laten staan bij wat ervoor nodig is om mentaal gezond te blijven en hoe groen en natuur hierbij kan helpen.

Mentale gezondheid en natuur

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad (Trimbos, 2022). In 2021 was bijvoorbeeld 18% van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond en bij ruim een derde van het werkgerelateerd verzuim is werkstress de belangrijkste oorzaak. De kosten voor dit verzuim liepen in 2018 op tot 3,1 miljard euro. Alle  reden dus om ervoor te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten.

Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is voor minder stress, een lagere kans op psychische stoornissen en het bevordert ons concentratievermogen en werkgeheugen. In combinatie met bewegen een succesformule om de ‘blues’ tegen te gaan.

Nu er al een tijd ook weer vanuit kantoor wordt gewerkt, is dat een kans voor werkgevers om toe te werken naar een meer mensgerichte organisatie. Wico Mulder, netwerkadviseur mentale gezondheid bij Alles is Gezondheid: “Ook de werkende mens is onderdeel van de natuur. Je (samen) verplaatsen en laten verwonderen door de natuur werkt inspirerend en verbindend. Dit komt het werkplezier en productiviteit ten goede.”

Green Monday binnen jouw organisatie

Wat hebben medewerkers nodig om mentaal fit te blijven? Hoe kun je daarbij de natuur inzetten? Alles is Gezondheid en iPH geven vijf tips voor een geslaagde Green Monday:

·       Ga met collega's aan de hand van het spinnenweb van iPH in gesprek om elkaars Positieve Gezondheid te bevorderen.

·       Ga plandelen of ploggen met je team. Een Zweedse trend en wereldwijd succes. Goed voor jezelf en je omgeving: combineer wandelen of joggen met het oprapen van zwerfafval.

·       Doe mee met een van de runs die aandacht vragen voor mentale gezondheid, zoals de Blue Monday Run van Mind of de Socialrun. Meld jezelf aan of start met een team.

·       Organiseer een Weeting (walk your meeting). Dit is een overlegvorm voor kleine groepjes die wandelend overleggen in de buitenlucht. Inspirerend en effectief.

·       Voor als de lentezon straks schijnt: kijk tegen die tijd eens naar de buitenkantoortassen en materialen van het Buitenkantoor.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid