Op Nationaal Ereveld Loenen vindt op maandag 1 mei de herdenkingsplechtigheid Ereveld Vol Leven plaats. Tijdens deze plechtigheid staan ruim 500 betrokkenen en vrijwilligers achter de graven van oorlogsslachtoffers. Zij vertegenwoordigen de slachtoffers én hun verhaal wordt verteld. Tijdens de herdenking wordt dit jaar ook stilgestaan bij bijna 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die op de erevelden op Java, Indonesië, hun laatste rustplaats hebben gevonden.
Een nieuw herdenkingsritueel
Met Ereveld Vol Leven is een nieuw herdenkingsritueel geboren. Een manier van herdenken die alle generaties aanspreekt. Vooral voor jongeren zijn oorlogsslachtoffers vaak cijfers en aantallen uit een ver verleden. Ereveld Vol Leven maakt van deze cijfers weer mensen, vader, moeders, broers en zussen. Mensen zoals jij en ik. Achter 500 van de 4.000 graven op het ereveld neemt hiervoor iemand met dezelfde leeftijd plaats. Omgekomen burgers, kinderen en militairen zullen op deze manier symbolisch ‘tot leven komen’. Vanaf 13:00 uur kunnen de bezoekers dit beeld ervaren na een openingsceremonie op 13:30 uur.
De herdenking Ereveld voor Leven symboliseert op unieke wijze de oorlogsslachtoffers die begraven liggen op Nationaal Ereveld Loenen. Initiatiefnemers Nathalie Toisuta en Dennis Brussaard, beiden regisseurs, wilden een nieuwe manier van herdenken creëren, die aansluit bij de traditionele Nationale Dodenherdenking zoals we deze op 4 mei in Nederland kennen.
Het leven staat centraal
Nathalie Toisuta, initiatiefnemer en producent: “Wij wilde heel graag een herdenking waarbij niet de dood, maar het leven van overledenen centraal staat. We doen dit door representanten van dezelfde leeftijd achter de graven te laten plaatsnemen. Als bezoeker van de herdenking, kan het niet anders dat je jezelf op deze manier in oorlogsslachtoffers en hun verhalen gaat herkennen. Alleen deze persoon staat letterlijk stil achter zijn of haar grafsteen en jij loopt voorbij. Jouw leven gaat verder, in vrijheid. Iets waar velen van deze slachtoffers voor hebben gevochten.”
Theo Vleugels, algemeen directeur Oorlogsgravenstichting en opdrachtgever Ereveld Vol Leven:
“Vandaag herdenken we oorlogsslachtoffers door te laten zien wie ze waren en dat doen we zonder te oordelen. De essentie is dat het verdriet van hun verlies ook vele generaties later nog zichtbaar is.”
Er zijn in totaal 25 verhalen te zien tijdens de herdenking Ereveld Vol Leven. Iedereen is welkom op maandag 1 mei 2017 vanaf 13:00 uur op Nationaal Ereveld Loenen (bij Apeldoorn) aan de Groenendaalseweg 64 in Loenen. Vooraf inschrijven is gewenst op http://ereveldvolleven.nl/1mei. Toegang is gratis. Om 15:00 uur worden de zeven ereveldkruizen onthuld die symbolisch de verbinding leggen met de zeven Nederlandse erevelden in voormalig Nederland Indië.
Dit is een origineel bericht van Oorlogsgravenstichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.