'Versnelling op biobased bouwen broodnodig voor betere toegang tot de woningmarkt'

09 NOV 2023 17:18 | BLG Wonen

Dit is een expertquote van Georgette Lageman-Ledegang, Manager, Expertise Centrum Wonen, BLG Wonen

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: 200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen | Nieuwsbericht | Home | Volkshuisvesting Nederland

Er komt meer aandacht vanuit de overheid voor biobased bouwen. Dat vinden we vanuit BLG Wonen een goede zaak. Duurzaamheidsdoelstellingen en de opgaven voor de woningmarkt lijken elkaar nu nog vaak te bijten, maar moeten hand in hand gaan. Dan lopen bouwprojecten geen vertraging op.

In Nederland heeft de bouw door stikstofbeperkingen te maken met flinke beperkingen. Tegelijkertijd is de krapte op de woningmarkt een groot probleem. Er is dit jaar een tekort aan 390.000 woningen dan dat aantal loopt de komende jaren op. Met biobased bouwen sla je twee vliegen in een klap. Want de CO2-uitstoot is met deze bouwwijze veel lager. Sterker nog, in deze woningen zit zelfs CO2 opgeslagen. De stikstofbeperkingen zijn dusdanig minder dat er weer flink gebouwd kan worden.

Door biosbased bouw op te schalen met subsidies vanuit de overheid ontstaat er een financieel schaalvoordeel. Dat is broodnodig, want bouwprojecten komen nu vaak stil te liggen doordat de kosten van bouwmaterialen zijn gestegen. Bovendien kunnen door het schaalvoordeel ook betaalbare woningen worden gebouwd. Het resultaat is een woningmarkt die voor meer mensen toegankelijk is.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed