Een alliantie van Nederlandse noodhulporganisaties is een hulpactie gestart voor 85.000 Afghaanse burgers die slachtoffer zijn van het aanhoudende conflict in Afghanistan en de verslechterde situatie in buurlanden Iran en Pakistan. Zij krijgen geld of bonnen om eten en andere basisbehoeften te kopen, hun huur te betalen of ze krijgen een tent voor onderdak. Ook zorgen de organisaties voor toegang tot schoon drinkwater en noodtoiletten.
De hulpoperatie wordt uitgevoerd door acht Nederlandse organisaties die onder de paraplu van de Dutch Relief Alliance (DRA) samenwerken in Afghanistan. Tot eind november van dit jaar redden zij levens en schieten kwetsbare groepen als vrouwen, kinderen, minder validen en ouderen te hulp. Cordaid leidt de gezamenlijke hulpactie, die wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De noodhulp is een voortzetting van de samenwerking in Afghanistan die in december 2016 begon. De actie werd opgestart omdat meer dan een miljoen mensen op de vlucht waren door conflict en de verslechterde politieke situatie in buurlanden Pakistan en Iran, terwijl de extreem koude Afghaanse winter naderde.
Omdat de stroom ontheemde en terugkerende Afghanen blijft toenemen, is noodhulp in het land nog steeds nodig. Naast de meer dan een miljoen ontheemden van vorig jaar zijn tot op heden nog eens 126.000 mensen ontheemd geraakt en staken 218.000 Afghanen de grens over vanuit Pakistan of Iran. De verwachting is dat er dit jaar meer dan een miljoen Afghanen terugkeren naar hun land.
De Dutch Relief Alliance verleent levensreddende hulp aan mensen die op stel en sprong hebben moeten vluchten, aan families die terugkeren naar hun vaderland, maar ook aan gemeenschappen die al deze gezinnen opvangen en vaak zelf ook getroffen zijn door het conflict. Margriet Verhoeven, noodhulpcoördinator van Cordaid en coördinator van de DRA in Afghanistan: "De recente explosie in Kabul waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen, toont aan hoe gewelddadig en onberekenbaar de situatie in Afghanistan is. Het geweld blijft maar toenemen en op dit moment zijn mensen ontheemd in 29 van de 34 provincies. Deze mensen hebben alles achter moeten laten, ze hebben geen onderdak en bijna niets te eten. In Nangarhar is 1 op de 5 mensen een terugkerende Afghaan. Dit drukt enorm op de toch al zo beperkte infrastructuur en jaagt prijzen omhoog. Afghanistan kent strenge winters maar ook hele warme zomers. Als zoveel mensen bij elkaar wonen met enorm beperkte en overbelaste voorzieningen en gebrek aan voedsel, breken op een gegeven moment ziektes uit.”
Daarom zorgen de acht organisaties dat de mensen geld krijgen zodat ze eten, medicijnen, potten, pannen of kleding kunnen kopen. Ook kunnen ze het besteden aan huur of ontvangen ze een tent voor onderdak. Verhoeven: “Tevens zorgen we voor schoon drinkwater, noodlatrines en toiletspullen. We doen dit in de 5 provincies waar de noden het hoogst zijn: Kunduz, Nangarhar, Laghman, Kandahar en Herat.”
Dit is een origineel bericht van Cordaid
Ga naar alle berichten van deze organisatie.