Een op de vier kinderen wordt beroofd van zijn of haar jeugd als gevolg van kinderarbeid, kindhuwelijken, moord, mishandeling, misbruik, een slechte gezondheid of een gebrek aan onderwijs. In veel gevallen is het een combinatie van die factoren. Dat blijkt het nieuwe rapport Gestolen Kindertijd van Save the Children, dat verschijnt aan de vooravond van het de Internationale Dag van het Kind (1 juni).
Zeker 700 miljoen kinderen -en misschien wel honderden miljoenen meer- zien de hoop op een onbezorgde jeugd stukslaan op de realiteit van alledag. Het rapport Gestolen Kindertijd bevat een wereldwijde index van landen waar de jeugd het meest onder druk staat, en waar het minst. Nederland bezet de vierde plek, Niger staat onderaan. De oorzaken van een verloren jeugd liggen bijvoorbeeld in conflicten, gedwongen vlucht, armoede, kinderarbeid, kindhuwelijken en daarmee gepaard gaande vroege zwangerschappen.
De kindertijd wordt het meest bedreigd in West- en Centraal-Afrika. Niger staat onderaan, met vlak daarboven Angola, Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Somalië. De landen waar de kindertijd het minst onder druk staat -Noorwegen, Slovenië, Finland, Nederland en Zweden- liggen in Europa.
Directeur Pim Kraan van Save the Children: “Kinderen die opgroeien met oorlog of die op de vlucht zijn, die lijden en sterven aan ziektes of die te maken hebben met achterstelling, worden beroofd van alles wat hen kind maakt. Het is onaanvaardbaar dat in 2017 miljoenen kinderen niet onbezorgd kunnen opgroeien en spelen, dat ze geen onderwijs of veiligheid hebben. De wereld kan beter dan dit. Hoewel West- en Centraal Afrika onderaan de lijst staan, zijn er gelukkig tekenen van hoop. Sinds 1990 is in die regio de sterfte onder jonge kinderen gehalveerd. Dat bewijst dat de keuze om echt in kinderen te investeren, daadwerkelijk effect heeft.”
Voor het eerst heeft Save the Children het aantal moorden op kinderen geanalyseerd; wereldwijd worden dagelijks meer dan 200 jongens en meisjes vermoord. Latijns-Amerikaanse landen -waaronder Honduras, Venezuela en El Salvador- hebben de hoogste kindermoordcijfers. Juan* (13) uit El Salvador verloor iets meer dan een jaar geleden zijn neef door bende-geweld. “Hij was als een broer voor me. Soms zie je op het nieuws dat er weer iemand is vermoord - dat is normaal geworden. Het is een wrede werkelijkheid dat elke dag doden vallen, er verdwijnen elke dag jongeren.”
Uit het rapport Gestolen Kindertijd blijkt verder dat:
• elke dag meer dan 16.000 kinderen sterven voor hun vijfde verjaardag, verreweg de meesten van hen aan voorkombare oorzaken,
• ongeveer bij een kwart van alle kinderen onder de vijf (156 miljoen) de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling achterblijft door ondervoeding,
• een op de zes kinderen in een schoolgaande leeftijd momenteel niet naar school gaat,
• een op de 80 kinderen op de vlucht is vanwege oorlogen of conflicten,
• wereldwijd 168 miljoen kinderen betrokken zijn bij kinderarbeid - van wie 85 miljoen bij gevaarlijk werk. Dat is meer dan alle kinderen in Europa samen (138 miljoen),
• elke zeven seconden een meisje trouwt dat jonger is dan 15 jaar,
• elke twee seconden een meisje een kind ter wereld brengt.
“In 2015 beloofde de wereld dat in 2030 alle kinderen onderwijs volgen, beschermd zijn en gezondheidszorg krijgen, waar ze ook wonen. Dat is een ambitieus maar haalbaar doel, als regeringen echt gaan investeren in kinderen. Zodat zij de jeugd krijgen die ze verdienen”, voegt Pim Kraan toe.
Om regeringen ertoe te bewegen meer en structureler te investeren in kinderen -de toekomst van de maatschappij- is Save the Children een wereldwijde petitie gestart via de site endofchildhood.org
Via de petitie roept Save the Children regeringen op de positie van kinderen te verbeteren, onder meer door ervoor te zorgen dat in 2030 geen kind meer sterft aan voorkombare oorzaken of slachtoffer wordt van extreem geweld. Dat ondervoeding, kindhuwelijken en kinderarbeid worden uitgebannen en dat alle kinderen toegang hebben tot goed onderwijs.
Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld; in meer dan 120 landen staan duizenden medewerkers zij aan zij naast kinderen in de verdrukking. De kinderrechtenorganisatie heeft wereldwijd honderden programma’s die zich richten op de meest gemarginaliseerde en uitgesloten kinderen in moeilijk bereikbare gebieden. Ze krijgen toegang tot gezondheid, bescherming, onderwijs, opleidingen en een veilige omgeving.
Dit is een origineel bericht van Save The Children Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.