Innovatie in de zorg - Gerjanne van Gink en Zorgbalans werken samen aan slimme spiegel

01 FEB 2022 16:35 | Zorgbalans

Met haar ambitie om in 2030 toonaangevend te zijn als het gaat om oplossingen voor de exploderende zorgvraag, heeft Zorgbalans weer een volgende technologische innovatie omarmd. Samen met productontwerper Gerjanne van Gink gaat de ouderenzorgorganisatie de door Van Gink ontwikkelde ADS-spiegel doorontwikkelen. Met deze innovatie kunnen cliënten met een haperend brein ondersteund worden bij hun dagelijkse handelingen.

Productontwerper Gerjanne van Gink werkte tijdens haar masterstudie in een verpleeghuis voor cliënten met dementie. Zij moest vaak de dagelijkse handelingen aan hen voordoen, vooral bij een spiegel, zodat de bewoners haar konden nadoen. Van Gink: ‘Ik gaf bijvoorbeeld een cliënt een tandenborstel en dan ging zij daarmee haar haren kammen of de kraan schoonmaken. Als ik dan de beweging van het tandenpoetsen voordeed, begreep de cliënt weer wat ze moest doen.’ Hierdoor ontstond bij haar het idee voor deze innovatie: een ADS-spiegel (Algemeen Dagelijkse Structuur).

Slimme oplossing met sensoren

Gerjanne van Gink heeft in de laatste paar jaar volop gewerkt aan het ontwikkelen van de ADS-spiegel. Van het oorspronkelijke idee van deze slimme spiegel is inmiddels een app gemaakt die op een tablet kan worden getoond. Deze tablet kan met zuignappen op een spiegel worden bevestigd. De ADS-spiegel komt nu in de fase dat deze op grotere schaal getest kan worden in de praktijk en dan vooral in de thuissituatie.

Aangezien in de thuissituatie niet altijd iemand aanwezig is om te assisteren, ontwikkelt ze de spiegel door naar een slimme oplossing die gebruik maakt van sensoren. Hierdoor kunnen de getoonde filmpjes aansluiten op de gewenste handeling. De ADS-spiegel kan voor mensen met een haperend brein een uitkomst bieden en bijdragen aan het zo lang mogelijk zelfstandig verrichten van de dagelijkse handelingen.

Proef bij Zorgbalans

In 2021 kwam Tamara Pieterse, bestuurder van Zorgbalans, voor het eerst met deze innovatie in aanraking tijdens het Maurick Offensief. Zorgbalans heeft de afgelopen periode afspraken gemaakt met Van Gink om de ADS-spiegel te testen bij de cliënten in de wijkzorg, het team Sociale Benadering Dementie en haar negen ontmoetingscentra, om daarmee bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze slimme spiegel.

Pieterse: ‘Binnen Zorgbalans helpen we onze cliënten zo lang mogelijk zelfstandig en op hun eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven én hebben we de ambitie om toonaangevend te zijn als het gaat om oplossingen voor de exploderende zorgvraag. Wij zijn daarbij altijd op zoek naar innovatieve toepassingen. Daar past de spiegel van Gerjanne van Gink uitstekend bij. Wij kijken ernaar uit om met elkaar deze innovatie door te ontwikkelen en voor onze cliënten beschikbaar te maken.’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Kim Hirs, senior communicatieadviseur Zorgbalans, via communicatie@zorgbalans.nl of 023 - 8 918 918. Over Zorgbalans Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. De medewerkers ondersteunen mensen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven. Met ruim 3.800 professionele medewerkers en 900 vrijwilligers biedt Zorgbalans tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen zij bij mensen thuis en in haar 9 ontmoetingscentra en 13 woonzorglocaties. Zie ook: www.zorgbalans.nl. Beeld: Studio Gerjanne van Gink

Meer binnen deze rubriek