Tussenstand zomer: scooters-tegels: 0-3

10 AUG 2018 09:19 | Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

“Je weet níét wat je overkomt: je staat echt in één keer he-le-maal stil. En daarna lig je.” Mededirecteur Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G weet voortaan nóg beter waar zijn klanten het over hebben: hij klapte vorige week met zijn scooter pal op een omhooggekomen tegel in het wegdek. Hij was niet de enige.  

Hiermee komt de stand wat het Amsterdamse bureau betreft op Scooters: 0 – Tegels: 3, want eerder meldden zich er ook al twee andere slachtoffers van het wegdek. In Leiderdorp brak een 29-jarige man zijn arm doordat hij met zijn scooter op een losgewerkte straattegel knalde. In Purmerend waren een 20-jarige man en zijn passagier de pineut; beiden liepen grote schaafwonden op toen hun scooter ook een omhoog staande tegel trof.

In de Rivierenbuurt in Amsterdam bleef het bij de 30-jarige directeur van JBL&G bij een total loss verklaarde scooter en de schrik van zijn leven: “Ik reed vanuit mijn werk naar huis toen ik vanuit het niets over mijn snorfiets werd geslingerd. Het bleek een omhoog geklapte stoeptegel te zijn waar mijn motorblok achter is blijven haken. Wonder boven wonder heb ik weinig letsel opgelopen. Ik reed circa 15 km/uur. Als ik harder had gereden was de kans groot geweest dat het slechter was afgelopen. Om mij heen hoor ik veelvuldig geklaag over losliggende en omhoog klappende stoeptegels in Amsterdam; het was een kwestie van tijd totdat er wéér iemand over de kop ging. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de gemeente pas wat doet als er een ongeval plaatsvindt. Dergelijke ongelukken kunnen gemakkelijk worden voorkomen door preventief onderzoek vanuit de gemeente.” 

In Leiderdorp werd door de gemeente zelf al in het Leiderdorps Weekblad en op de website gewaarschuwd voor losliggende tegels op de fietspaden. Volgens de gemeente kwamen ze los te liggen door de warmte en aanhoudende droogte. Burgers werden opgeroepen gevaarlijke situaties te melden. In Purmerend kwam het slachtoffer met zijn passagier te vallen toen een tegel omhoog kwam nadat een scooter voor hen eroverheen was gereden.

De juridische vraag is natuurlijk, wie er voor de ongelukken aansprakelijk kan worden gesteld. En is een gemeente of andere wegbeheerder van de verantwoordelijkheid voor een gevaarlijke situatie af, louter als er een waarschuwingsbord bij staat? Aan de Rooseveltlaan in Amsterdam bijvoorbeeld staat al jaren een bord dat fietsers maant om af te stappen vanwege losliggende tegels, wat geen fietser doet, al was het alleen al omdat je dan honderden meters moet lopen. ‘Sinds 2016!’ staat er ietwat gefrustreerd bij op het bord gestift. Deze maand is het fietspad eindelijk grotendeels hersteld.

In alle drie de schadegevallen stelt JBL&G de desbetreffende gemeente aansprakelijk. Als wegbeheerder dient die te zorgen voor veilige wegen en fietspaden. 

FOTO'S: Waarschuwingsborden voor losse tegels in Amsterdam. Sommige staan er al jaren. Foto’s: JBL&G

Overname van (delen van) dit persbericht is uitdrukkelijk alleen toegestaan als de naam van ons bureau daarbij genoemd wordt: letselschadebureau JBL&G. Bij relevante online media wordt een link zeer op prijs gesteld: https://www.juridischbureauletselschade.nl Voor meer informatie en interviews zijn beschikbaar Steffy Roos du Maine, CEO JBL&G, en Frederik Lieben, COO JBL&G: 020-2149900.

Meer binnen deze rubriek