Iedere dag worden 25 kinderen kindsoldaat

30 NOV 2021 01:01 | Save the Children

In 2020 werden ondanks de coronapandemie ongeveer 25 kinderen per dag gerekruteerd tot kindsoldaat. Schokkende cijfers volgens Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. Een recordaantal van bijna 200 miljoen kinderen leeft in de meest gevaarlijke oorlogsgebieden ter wereld en loopt daardoor risico te worden gerekruteerd, zo staat in een nieuw onderzoek van Save the Children. Dat aantal steeg met bijna 20 procent ten opzichte van een jaar eerder (162 miljoen).

In totaal leven er wel 337 miljoen kinderen leven in de buurt van gewapende groepen en regeringstroepen die kinderen rekruteren, blijkt uit het rapport ‘Stop the War on Children: A Crisis of Recruitment’. Ook het aantal landen waar kinderen worden gerekruteerd, en waar meer dan de helft van de kinderen ter wereld leeft, steeg van 30 in 1999 naar 39 in 2020. 

Pim Kraan, directeur Save the Children Nederland: “Dit zijn schokkende cijfers. Miljoenen kinderen groeien op met oorlog en kennen niets anders dan geweld. Dit heeft een grote impact op hun geestelijke gezondheid. Zelden wordt er iemand verantwoordelijk gehouden voor de wreedheden tegen deze kinderen. Dit is een smet op de internationale gemeenschap en kan niet langer doorgaan.”

Uitbarstingen van geweld

De enorme toename werd deels veroorzaakt door uitbarstingen van geweld in Mozambique, maar ook door aanhoudende conflicten in Afghanistan, de DRC, Syrië, Nigeria en Jemen. De wereldwijde coronapandemie en de oproep van de Verenigde Naties voor een wereldwijd staakt-het-vuren waren niet genoeg om deze conflicten te beëindigen.

Arm en schoolverlater kwetsbaar voor rekrutering

Wie niet naar school gaat of wie arm is, is kwetsbaarder voor rekrutering door gewapende groepen en strijdkrachten. Door de coronapandemie hebben meer kinderen school verlaten zonder diploma. En is de armoede groter geworden. Kinderen lopen een groter risico op letsel dan volwassenen. Handicaps, chronische psychische of lichamelijke ziekten, Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), seksueel geweld en het risico te overlijden zijn groter voor kinderen. Kindsoldaten worden onder meer ingezet om te vechten aan frontlinies en het bemannen van checkpoints. Veel kinderen voelen zich daarnaast tot dit soort groepen aangetrokken omdat ze op zoek zijn naar een gevoel van verbondenheid, status of wraak. Soms zoeken ze in een gewapende groep bescherming tegen andere vormen van misbruik.

Meisjes extra kwetsbaar 

Hoewel meisjes veel minder vaak worden gerekruteerd (in 2020 ging het om 15 procent tegenover 85 procent jongens), zijn ze extra kwetsbaar omdat ze vaak worden gebruikt als spion, om mijnen of geïmproviseerde explosieven te leggen of om op te treden als zelfmoordterroristen omdat ze minder snel de aandacht trekken. Hun kwetsbaarheid, lage status en geslacht maakt hen vatbaar voor wijdverbreid misbruik.

Kraan: “De coronapandemie heeft laten zien dat landen de grootste uitdagingen aan kunnen gaan wanneer we samenwerken. Laten we nu samenwerken om kinderen te beschermen tegen de verschrikkingen van conflicten, door bijvoorbeeld toegang tot onderwijs te garanderen zodat kinderen beter worden beschermd tegen risico's als gedwongen rekrutering.” 

De data zijn gebaseerd op onderzoeken van Save the Children, Peace Research Institute Oslo en de VN. Om het risico op rekrutering tot kindsoldaat te berekenen, nemen de onderzoekers het aantal kinderen dat op 50 km of dichterbij een gewapend conflict woont én waar tenminste een van de gewapende groepen kinderen rekruteert. In landen als Syrië, Afghanistan en Jemen lopen dan bijna alle kinderen risico.  Beeldmateriaal en woordvoerders beschikbaar.  Voor meer informatie: Helma Maas, persvoorlichter Save the Children, 06-40.80 97.09 of helma.maas@savethechildren.nl

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten