'Banken moeten mensen in kwetsbare regio’s helpen bij financiën'

30 MRT 2023 14:02 | De Volksbank

Dit is een expertquote van Rein Wispelweij, directeur Regiobank (onderdeel De Volksbank)

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: 'Regio's worden achtergesteld, gerichte investeringen hard nodig'

Het nieuwe rapport 'Elke regio telt!' toont aan dat sommige regio's in Nederland achtergesteld worden. Voorzieningen zoals basisscholen, huisartsen, winkels, bushaltes en bankfilialen verdwijnen uit kwetsbare regio's.

Volgens de onderzoekers (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) is er een directe relatie met de gezondheid en het inkomen van de bewoners. De levensverwachting is in die kwetsbare regio’s namelijk tot zeven jaar lager. Dat is schrikbarend. Het rapport benadrukt ook het belang van bedrijvigheid en gemeenschapszin voor het welzijn van mensen.

Daarom is het heel belangrijk dat banken financiële hulp en advies bieden aan mensen in die kwetsbare regio’s. Dat draagt namelijk bij aan de economie in die regio’s en de financiële onafhankelijkheid van mensen.

Inwoners in de regio voelen immers dat ze niet meetellen voor de Rijksoverheid. Het terugtrekken van bankfilialen draagt daar helaas aan bij. 2,6 miljoen mensen in Nederland hebben behoefte aan persoonlijke financiële dienstverlening volgens DNB-onderzoek, omdat zij digitalisering lastig vinden.

En wij zien dat dit er zelfs meer zijn in onze 443 kantoren in dorpen en kleine steden. Jong en oud, elke dag. Daarom moeten mensen voor financiële informatie ergens terechtkunnen. Gewoon door binnen te lopen bij een kantoor.

De Volksbank gaat daarom in de regio in gesprek met verschillende partijen tijdens de Nationale DorpenTop, waar we ook al meerdere malen een oproep hebben gedaan voor een minister van Regiozaken. Het is belangrijk dat andere banken dit ook doen. In welke vorm dan ook. Hulp of advies bij financiën is een belangrijke voorziening en draagt bij aan de economische vitaliteit van mensen en ondernemers in de regio.

Het is van groot belangrijk dat er een norm komt voor de beschikbaarheid van financiële dienstverlening in een regio. Want elke regio telt.

Meer binnen de rubriek Economie en geld